Kako ljutnja majke utječe na djecu?

I majke su ljudska bića, što se može često zaboraviti. Postoje i oni koji misle da mame uvijek moraju biti sretne, raspoložene, nasmijane i savršene i da uvijek moraju kontrolisati svoje emocije.

Međutim, to nije realnost, jer su i majke sklone svim emocijama koje ljudsko biće osjeti. Ponekad je stvar i komplikovanija. Mame su stalno pod pritiskom što uzrokuje osjećaje stresa, tuge, frustracije i ljutnje. To su sve sasvim normalne emocije, ali dio majčinstva odnosi se i na to da djeci pokažete kako da se nosite s emocijama što može biti teži zadatak. 

Mama se mora pobrinuti da njena ljutnja ne utječe na djecu, ali isto tako razumjeti da ona utječe na njih. Evo kakav utjecaj ljutnja ima na djecu. 

„Majčina ljutnja“ ustvari se koristi kao čest pojam za majke koje osjećaju intenzivnu ljutnju ili bijes, kroz što mnoge majke mogu proći. Često je neobjašnjeno i može utjecati na svakodnevni život. Teško se s njom nositi i nije isto što i „normalna“ ljutnja, jer se mama osjeća kao da nema kontrolu. Ne mora postojati tačan uzrok, ali često ulogu igraju ‘izgaranje’ od svih obaveza i stresa, te preplavljenost svim stvarima.

Iako je sasvim normalno i uredu osjetiti ljutnju, treba znati da ona ima utjecaj na djecu. Djeca su veoma dobra kod upijanja emocija njihovih roditelja, na koje se oni ugledaju i uče kako kontrolisati emocije. Iako su normalne, svakodnevne emocije možda nemaju veliki utjecaj, ali intenzivna ljutnja itekako ima. 

Djeca se zbog toga mogu teže skoncentrisati u školi ili ako se bave hobijima. Teško im se igrati i družiti s drugom djecom, a ponekad se mogu povući i postati tihi i plašljivi. Nekad uzrokuje i probleme sa spavanjem. Kad je u pitanju ljutnja, djeca mogu često biti okidač što može dovesti do toga da se majka izdere na dijete. Takvo nešto ima posljedice i bitno je da to majka zna. 

Majke također sa svojom djecom imaju veoma blisku vezu, a i na to njena ljutnja može utjecati. Djeca će upiti nezdrav način da se nose s ljutnjom i na isti način mogu početi iskazivati osjećaj ljutnje u budućnosti. Ovo je možda teško čuti, ali je veoma bitno. 

Ako majka osjeti potrebu treba potražiti stručnu pomoć, pogotovo ako je bijes van kontrole. Najbolji savjet je da se majka posveti i sebi. Moguće je samo da je majka umorna od svakodnevnog života i da joj treba predah, bez obzira u kojem obliku, na primjer čitanje knjige, ispijanje čaja na terasi ili uživanje u toploj kupki s eteričnim uljima. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave