Kako liječiti opekotine? 

Ukoliko dođe do opekotine treba se pružiti hitna prva pomoć, jer će to ograničiti oštećenja na koži.

Evo šta trebate uraditi ako se opečete ili se opeče neko u vašoj blizini.

Prva pomoć za opekotine:

  • Otklonite svu odjeću ili nakit blizu opečenog područja, uključujući i pelene kod djece. Ne skidajte ništa što je zalijepljeno za kožu, jer bi to moglo uzrokovati dodatno oštećenje. 
  • Hladite kožu hladnom ili mlakom vodom 20 minuta i što je prije moguće prije čim se opečete. Nikad ne koristite led, ledenu vodu ili masne supstance poput putera.
  • Ako je područje opekotina veliko, bitno je da izbjegnete preveliko opadanje temperature s obzirom da hladite veći dio tijela, pogotovo kod djece i odraslih. 
  • Nemojte pucati plikove. Plikovi napunjeni tekućinom štite od infekcija. Ako plik pukne, očistite područje vodom i nanesite antibiotske masti. Ali ako se pojavi osip, prestanite koristiti mast. 
  • Nanesite losion. Kad se opekotina u potpunosit ohladi, nanesite losion koji sadrži hidratant ili aloe veru. To sprječava sušenje i pruža olakšanje. 
  • Zaštitite opekotinu zavojem. Zamotajte opekotinu sa sterilnom gazom (izbjegavajte čupave pamučne vate). Nemojte stiskati, već labavo obavijte i ne vršite pritisak na opečenu kožu. Zavoji će zaštititi ranu od zraka, umanjit će bolove i zaštititi kožu s plikovima. 
  • Uzmite nešto za bolove. Misli se na lijekove za bol popu ibuprofena. 

Bez obzira da li je opekotina manja ili veća, koristite kremu za zaštitu od sunca i hidratantnu kremu čim se rana zaliječi. 

Ako je opekotina većeg stepena, dublja i zahvata područje ruka, stopala, lica, prepona, većih zglobova ili većeg dijela tijela, preporučuje se hitna medicinska intervencija. Moguće je i da ćete biti upućeni dermatologu, specijalisti za opekotine ili hirurgu. 

Lysoderm® je bezreceptni lijek u obliku kreme namijenjene za topikalnu primjenu na koži kod različitih stanja oštećenja ili povreda kože. Mogu je koristiti odrasli i djeca, zapravo sve generacije u jednoj porodici. Zato se Lysoderm® krema preporučuje kao obavezni dio tzv. kućne apoteke.

U Lysoderm® kremi koristili smo jedinstvenu snagu lizozima, prirodne komponente našeg imunog sistema, s ciljem zaštite oštećene kože uz poticanje, poboljšanje i ubrzavanje procesa sigurnog obnavljanja oštećene kože i zarastanje rana. Prirodno organsko porijeklo lizozima i činjenica da je lizozim najznačajniji faktor lokalnog nespecifičnog humanog imuniteta idu u prilog dokazano povoljnog sigurnosnog profila i dobre podnošljivosti ovog lijeka.

Antimikrobno djelovanje lizozima je značajno u liječenju infekcije na mjestu rane, jer je poznato da inficirana rana teže i sporije zarasta te da je u težim slučajevima neophodna i peroralna primjena antibiotika. Primjenom Lysoderm® kreme na oštećenu kožu osiguravamo antimikrobnu zaštitu rane.

Lysoderm® krema se nanosi 2 do 3 puta na dan, direktno na prethodno očišćenu ranu. Prije svakog nanošenja kreme, potrebno je prethodno očistiti oboljelo područje kože. Krema se nanosi u dovoljnoj količini kako bi se osigurao dobar kontakt sa ranom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave