Kako liječiti neplodnost?

 Šta je neplodnost, a šta infertilnost? Kako liječiti neplodnost, te koji su uzroci…

 

Treba razlikovati pojam neplodnosti od infertilnosti 

 

15% parova ima problem neplodnosti       

 

piše: dr. Suada Tinjić

 

Neplodnost je pojava kada žena ne može zatrudnjeti u toku jedne godine normalnog spolnog života, a bez korištenja kontracepcije. Neplodnost može biti primarna ako žena nije nikad zatrudnjela, a sekundarna  ako ne može zanijeti nakon prethodnih trudnoća .

Infertilnost je nemogućnost rađanja žive i za život sposobne djece; neki ne razlikuju pojam neplodnosti od infertilnosti, te je krajnji cilj liječenja neplodnog para rađanje živog i zdravog djeteta.

 

UZROCI NEPLODNOSTI

– muška neplodnost 30%

– ženska neplodnost 30%

– kod oba partnera    30%.

– idiopatski uzrok     10%

 

Dijagnostika i liječenje neplodnosti obuhvata obradu oba partnera:

– Analiza spermograma, jer od broja pokretljivosti i kvaliteta muških oplodnih ćelija zavisi dalji postupak rješavanja neplodnosti.

– Ispitivanje jajničke funkcije – hormonski status, ultrazvučni pregled, kolor dopler, ispitivanje prohodnosti jajovoda (HSG).

– Mikrobiološka i serološka kontrola oba partnera i druge dodatne pretrage zavisno od prethodnih nalaza.

Liječenje i rješavanje neplodnosti zavisi od dobijenih nalaza kod oba partnera, a može biti konzervativno, operativno ili neki od postupaka potpomognute oplodnje (inseminacija, vantjelesna oplodnja).

 

Uputstvo pacijentima koji se pripremaju za postupak vantjelesne oplodnje

 

Vantjelesna oplodnja se sprovodi kao terapija neplodnosti tek kada ne postoji nijedan drugi, jednostavniji način liječenja. Spajanje ženskih i muških oplodnih ćelija se vrši u laboratorijskim uslovima, pa je po tome i postupak dobio ime. Na samom početku treba da znate da trudnoća nastala vantjelesnim oplođenjem je potpuno ista kao i svaka druga trudnoća nastala na uobičajen način. Eventualne komplikacije u trudnoći se ne mogu pripisati vantjelesnom oplođenju. Uspješnost se kreće od 25% – 40%, i zavisi od više faktora i individualna je za svaki par o čemu svakako treba da razgovarate sa ljekarom koji vodi postupak. Mi se ipak nadamo da ćete zatrudnjeti već u prvom postupku što se često i dešava i učinit ćemo sve da se tako nešto i ostvari!

 

 speed-für-spermien