Kako izračunati termin poroda

Kako izračunati termin poroda

Svaki trudnički pregled počinje s pitanjem: “Kad vam je bila zadnja menstruacija”, nakon čega zdravstveni radnik najčešće uzima kartonski krug i izračunava vaš očekivani dan poroda. Zašto je taj dan bitan, i kolike su šanse da ćete baš taj dan roditi?

Koliko se djece rodi na dan termina?

Statistika kaže da se samo 4 posto djece rodi na dan termina, što drugim riječima znači da čak 96 posto djece se ne rodi taj dan. Ova statistika vrijedi čak i ako je termin određen ranim ultrazvučnim pregledom.

Kako se izračunava termin?

Trenutno se u regiji najčešće koristi Naegeleova metoda za izračun predviđenog termina porođaja. Početkom 19. stoljeća liječnik Franz Carl Naegele izračunao je da trudnoća traje 10 lunarnih mjeseci (10 mjeseca x 28 dana) odnosno 280 dana od zadnje menstruacije, uz pretpostavku da menstrualni ciklus (svake) žene traje 28 dana.

Ultrazvučni pregledi u prvom tromjesečju datira trudnoću s pogreškom od +/- 5-7 dana, dok u drugom tromjesečju se ta mogućnost pogreške povećava na +/- 7-10 dana. No iako nam ultrazvuk može reći koliko nam je plod otprilike star, moderno porodništvo i dalje pretpostavlja da svaka trudnoća traje 280 dana i na osnovu toga izračuna termin i ne uzima u obzir individualne razlike.

Individualne varijacije u trajanju trudnoće

Postoji nekoliko faktora koji utječu na prosječno trajanje trudnoće svake osobe. Na primjer, na kraće trajanje trudnoće mogu utjecati:

Menstrualni ciklusi kraći od 28 dana;

Ranija ovulacija, primjerice na početku ciklusa (da, i to je moguće);

Dijabetes, dob trudnice (ispod 30 godina), niži stas, niži ili viši indeks tjelesne mase (ispod 18,5 ili između 30-39,9 kg/m2), ženski fetus i pušenje kao i razina stresa, nedostatak potpore i strah pa čak i nezaposlenost.

S druge strane, na duže trajanje trudnoće mogu utjecati:

Menstrualni ciklusi duži od 28 dana;

Individualne razlike kod neke gdje kod nekih žena plodovima treba duže vrijeme da se ugnijezde u tkivo;

Na duže trajanje trudnoće mogu utjecati dob trudnice (iznad 30 godina), viši stas, muški fetus pa i nezaposlenost (što može utjecati i na kraće trajanje trudnoće, vjerojatno zbog razine stresa).

Na to da smo još manje sigurni kad vam je termin može utjecati:

Činjenica da žena imala menstruaciju iako je već bila trudna;

Činjenica da spermiji mogu preživjeti i nekoliko dana u maternici, dan oplodnje nije nužno dan kad je žena imala seksualne odnose;

To da neke studije dovode u pitanje uvaženo mišljenje da žena ovulira samo jednom u svakom menstrualnom ciklusu, odnosno da je moguće da ponekad žena ovulira dva pa čak i tri puta u jednom ciklusu, što bi moglo objasniti zašto neke žene zatrudne u drugim dijelovima menstrualnog ciklusa (primjerice, odmah nakon menstruacije) ili dok piju kontracepcijske pilule.

No istraživanja su pokazala da individualno, žene su u pravilu vrlo dosljedne kad je u pitanju dužina trudnoće – svaka trudnoća koja se odvija u istim, zdravim okolnostima će vam otprilike trajati isti broj tjedana.

 

Savjet za kraj

Radije onda razmatrajte sezonu ili mjesec poroda. Kad vas netko pita kad vam je termin, umjesto datuma kažite “kasno ljeto” ili “kraj avgutsa, početak septembra”. Tako se ljudi iz vaše okoline neće uloviti za jedan datum i pritisak na vas će biti manji na kraju trudnoće. Da ne kažemo da će vam se smanjiti broj znatiželjnih “jesi još 2u1?” poruka na kraju trudnoće.

Vaše dijete će se roditi kad bude spremno i taj dan ćete zasigurno dugo pamtiti.

 

roda.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave