Kako izdajati mlijeko? 

Neke žene izdaju i odlažu mlijeko iz dojke. Razlog može biti povratak na posao ili da bi i partner mogao hraniti bebu mlijekom iz dojke. Iz bilo kojeg razloga, izdajanje omogućava hranjenje bebe majčinim mlijekom i kroz bocu. 

To se može učiniti električnom ili ručnom izdajalicom. 

Izdajanje mlijeka iz dojke, kada treba početi? 

Ako planirate izdajati mlijeko kad se vratite na posao, počnite vježbati 1 ili 2 sedmice unaprijed da biste savladali korištenje izdajalice. Možete izdajati odmah nakon što beba jede ili između hranjenja. Možete izdajati iz jedne dok beba jede iz druge dojke. Ako to počnete kod kuće možete skupiti dosta mlijeka, a bit će od koristi za bebu kad krenete ponovo na posao. 

Koliko se mlijeka dobije od izdajanja? 

Prvi put možda neće biti puno mlijeka. To će se eventualno promijeniti kako budete izdajali, jer će vaše dojke početi proizvoditi više mlijeka. Što češće izdajate, to će više mlijeka biti. Pijte dovoljno tekućine, jer će to biti od pomoći. 

Koliko dugo treba trajati izdajanje? 

Traje otprilike isto kao i dojenje djeteta. Uz malo prakse, moći ćete izdajati dovoljno mlijeka za 10 ili 15 minuta. Dok ste na poslu, pokušajte izdajati onoliko koliko i vaša beba obično jede. To može biti svaka 3 do 4 sata, po 15 minuta. Da biste imali dovoljno mlijeka, hranite bebu malo češće kad ste skupa. Možete izdajati i odmah nakon što beba jede, da bi dojke mogle praviti više mlijeka.

Hoće li se ikad desiti da bebi treba više mlijeka nego što ima spremno? 

Da, vašoj će bebi trebati sve više mlijeka kako raste. To se desi u 2. i 6. sedmici i ponovo u 3. i 6. mjesecu. Najbolje je da povećate količinu mlijeka za brzi rast bebe, češćim dojenjem ili izdajanjem. 

Odloženo mlijeko može biti različite boje. Može biti plavo, žuto ili smeđe. Sasvim je normalno da se mlijeko odvoji (masni dio ispliva na vrh). Protresite bocu ili vrećicu i ako se mlijeko vrati u normalnu boju, možete ga dati djetetu. Ako se mlijeko ne vrati u ‘normalno’ stanje moguće je da se pokvarilo. Uvijek pomirišite mlijeko prije hranjenja. Pokvareno mlijeko ima kiseo miris. Ako niste sigurni probajte mlijeko. Ako je kiselo, pokvareno je i treba se baciti. 

Ako želite zamrznuti mlijeko, trebate ga prvo u potpunosti odlediti. Možete ga staviti u posudu s toplom vodom i vrtite dok se ne istopi. Stavite vrećicu ili bočicu u frižider dan prije.

Odmrznuto mlijeko se može čuvati u frižideru do 24 sata, ali se ne smije ponovo stavljati u zamrzivač. Nemojte odmrzavati mlijeko vrelom vodom, mlijeko bi moglo dostići veću temperaturu i opeći bebina usta. Također ga nemojte odmrzavati u mikrovalnoj, jer to može oštetiti vrijedne proteine u mlijeku.   

Za kvalitetno i brzo izdajanje mlijeka možete koristi MAM Elekrtičnu prsnu izdajalicu koja omogućuje izdajanje bilo kada i bilo gdje – s do 5 sati trajanja baterije. Proizvod se može koristiti kao ručna i električna pumpa. Električna i ručna upotreba za maksimalnu fleksibilnost/Punjiva baterija pruža mogućnost izdajanja gdje god želite.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave