KAKO IZBJEĆI GRČEVE U MIŠIĆIMA I MIGRENU TOKOM TRUDNOĆE?

KAKO IZBJEĆI GRČEVE U MIŠIĆIMA I MIGRENU TOKOM TRUDNOĆE?

Tijelo žene se mjenja tokom trudnoće, a samim tim menjaju se i njene potrebe. Zbog hormonalnih promjena, rasta djeteta i posteljice, potreba za hranljivim materijama i mineralima poput magnezijuma je povećana. U reproduktivnom periodu potrebe za magnezijumom iznose oko 310 mg dnevno, dok se tokom trudnoće povećavaju na 350 mg. S obzirom da se magnezijum pojačano gubi putem mokraće potrebno je pojačati njegov unos kako bi se održala ravnoteža u metabolizmu magnezijuma buduće mame.

 

Zašto je važan magnezijum?

Magnezijum ima blagotvoran uticaj u trudnoći jer deluje blago laksativno, sprečava kontrakcije materice, smanjuje migrenozne bolove kao i grčeve u mišićima koji su posebno učestali u posljednjim mjesecima trudnoće. Magnezijum ima važnu ulogu u koštanom sistemu i bitan je za apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti ne samo tokom prenatalnog perioda već i tokom dojenja i postporođajnog perioda. Naročito su bitne prve dvije godine života djeteta kada kosti rastu i postaju tvrđe, kao i tokom cijelog djetinjstva i puberteta za postizanje dobre mineralizacije kostiju.

 

U kojim namirnicama se nalazi magnezijum i kako se najlakše unosi u organizam?

Magnezijum je mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu i zato je neophodno obezbjediti njegov svakodnevni unos u adekvatnoj količini putem hrane ili vode bogate ovim mineralom. Međutim, ne ostvaruju sva jedinjenja  magnezijuma iste učinke, pa je zato veoma bitno izabrati pravi oblik magnezijuma.

350 mg magnezijuma je preporučena dnevna doza tokom trudnoće.

Namirnice koje su značajan izvor magnezijuma su pšenične klice, seme suncokreta i bundeve, soja, kukuruz, koštunjavo voće, pasulj, kelj, spanać, međutim zbog tempa života i loših navika, ove namirnice ne unosimo u preporučenim količinama. Zato mineralna voda, naročito ona koja ima visok nivo rastvorljivog magnezijuma koji lako i brzo dospjeva do svake ćelije organizma, obezbjeđuje stabilan unos dnevnih potreba za magnezijumom.

Svakodnevnim unosom magnezijuma putem suplemenata ili ispijanjem mineralne vode koja je bogata magnezijumom, zadovoljavaju se dva životno važna uslova, unosi se neophodna količina vode, a sa njom i preporučena količina magnezijuma.

najboljamamanasvetu.com