Kako izabrati dječiji krevet

Ako ste primijetili da se vaš mališan pokušava izvući iz kreveca, to je vjerovatno znak da je vrijeme za krevet. Ponekad taj prelaz nije lagan s obzirom da postoji mnogo varijacija, od veličine, materijala i slično. Za vas smo pripremili nekoliko faktora koje trebate uzeti u obzir kad birate krevet.

Kad trebate početi s kupovinom kreveta?

Prvo što trebate znati je prepoznati pravi trenutak kad se dijete može prebaciti iz kreveca u krevet. Neki stručnjaci savjetuju da dijete ostane u krevecu do treće godine.

Dijete prije treće godine nema kontrolu impulsa i moguće je da će po noći ustajati. Ako je dijete mlađe od 3 godine i uporno pokušava izaći iz kreveca, razmislite o tome kako ih možete zaštititi. Možete spustiti madrac da ograda bude viša, ili koristiti vreću za spavanje da se ne bi mogli toliko pomicati.

Šta uzeti u obzir prilikom kupovine kreveta?

Prvo što trebate imati na umu je sigurnost. Krevet treba imati ogradu sa strane da se dijete ne bi prevrnulo, jer su većinom aktivni tokom spavanja.

Pronađite niži krevet da se dijete može lakše popeti ili sići, i ako padne da ne bude ozbiljnijih povreda. Ako je vaše dijete nemirno, pronađite krevet s madracem koji je skoro na podu. Birajte krevete čije ograde i okvir nemaju oštrih uglova, i odgovarajuće madrace koji neće praviti rupe.

Dizajn i stil kreveta

Krevet bi trebao da bude vrlo sličan krevecu, s polu-ogradom, ali jednako udoban i siguran. Ako dijete želi dopustite mu da bira dizajn kreveta. To može pomoći u prelasku iz kreveca u krevet.

Mogući izazovi

Ovo može biti izazovan period jer neka djeca gube osjećaj sigurnosti bez ograde na koju su navikli. To često dovodi do plakanja i traženja da ostanete s njima u sobi ili krevetu. Bitno je i ohrabriti dijete, pogotovo ako se dešavaju neke veće promjene. Nesigurnost kod djeteta može dovesti do ponašanja koje se često pogrešno interpretira, dok dijete samo pokušava odlučiti gdje su granice ili im treba pozornosti. Da bi ovaj prelaz bio lakši pokušajte s noćnim rutinama, gdje ćete dati djetetu do znanja da su sigurni, da mogu zaspati i ako vi niste tu. Kad dijete nauči samo da zaspe, prelazak će biti lakši.

Ovaj period može biti težak, ali je bitno da znate je li vaše dijete spremno da pređe u krevet.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave