Kako i kada prestati s kašicama

Kako i kada prestati s kašicama

Mame se često pitaju kada svojim mališanima da uvedu čvrstu hranu, a zatim i kako treba da izgleda jelovnik njihove bebe. Većina majki ipak kreće sa kašicama od šestog mjeseca. Poslije kaše sa žitaricama, uvodi se povrće blagog ukusa: krompir, šargarepa, karfiol. Navikavanje na jednu vrstu hrane traje bar tri-četiri dana, a zatim se namirnice mogu kombinovati. U kašicu treba dodati i malo masnoće, najbolje maslinovog ulja. Zatim se uvodi voće, prvo pasirano, potom gnječeno i sitno isjeckano. Daje se prvo sok od jabuke ili breskve, potom kaše – jabuka, breskva, kruška.

Jelovnik bebe od šest mjeseci

Tokom 24 sata beba bi trebala dobiti tri ili četiri mliječna obroka, i dva nemliječna. Beba bi trebala da popije od 180 do 200 mililitara po obroku. Jedan od mliječnih obroka je i kaša sa žitaricama.
Jedan nemliječni obrok trebao bi da bude od povrća i mesa, a drugi od voća. Žumance se postepeno uvodi, dva puta sedmično.

Jelovnik bebe od sedam mjeseci
Tokom dana beba treba da ima tri mliječna i dva nemliječna obroka. Mliječni obrok, kaša sa žitaricama preporučuje se kao večernji obrok, sada u količini od 200 do 220 grama. U ručak sa povrćem tri puta sedmično dodajete meso, dva puta sedmično žumance, a jednom sedmično džigericu. Nastavljate sa davanjem voća, ali rendanog.

Jelovnik bebe od 8 do 10 mjeseci
Raspored obroka je isti kao i dosad. Količine mlijeka po obroku trebao bi da iznose od 220 do 250 grama. Meso, jaja ili džigerica sada se svakodnevno dodaju u obroke. Džigerica se daje jednom sedmično, žumance dva puta, a ostatak sedmice kombinuju se različite vrste mesa. Uključite mahune, može i grah, a vrijeme je i za prve obroke od ribe. Za užinu koristite iste vrste voća kao i dosad.

Jelovnik bebe od 10 do 12 mjeseci
Tokom 24 sata beba i dalje dobija tri mliječna obroka i dva nemlečna. Jedan mliječni obrok, koji je dosad bio isključivo mliječna kaša, sada može postati puding ili kiselo mlijeko. Samo mlijeko, bilo da je majčino, adaptirano ili kravlje, dijete bi trebalo da popije bar 500 mililitara dnevno. Po sastavu su kašice od povrća i mesa iste kao i dosad, a najveća je razlika u tome što bebu možete početi da privikavate na pečenu i prženu hranu.