Kako i kada prestati dojiti?

Kako i kada prestati dojiti?

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe / dojenje

Neke majke ne mogu dočekati, druge obuzima sjeta kada je riječ o prestanku dojenja. Sve što trebate znati o pravom trenutku i primjerenim metodama saznat ćete ovdje

 

 

Kada je pravi trenutak za odvikavanje od dojenja?

Strogo gledajući, takav trenutak ne postoji. Svjetska zdravstvena organiizacija (WHO) i hrvatski pedijatri preporučuju dojenje kao jedinu hranu za bebe najmanje do šest mjeseci bebinog života. Nakon toga postupno bi se bebe trebalo privikavati na voćne i povrtne kašice s tim da s dojenjem tada ne treba prestajati jer će se uvođenjem dohrane broj podoja samo smanjiti.

Kad će prestati s dojenjem, naposljetku odlučuje svaka majka za sebe i svoju bebu. Važno je da se pri tome osloni na vlastiti osjećaj, a ne na ono što drugi kažu. Nijedna se žena ne treba osjećati kao maćeha vlastitom djetetu ako ga nakon šest mjeseci odluči odvikavati od dojenja. Isto se tako nijedna majka koja svoje dijete s dvije godine i dalje doji, ne treba za to opravdavati. WHO čak preporučuje barem djelomično dojenje djece do druge godine života, jer jedno je sigurno: majčino je mlijeko najbolja hrana za dijete. Ono sadrži sve važne hranjive tvari, jača imunitet, sprječava alergije i upale.

 

 

Kako se odvija odvikavanje od dojenja?

Najbolje je odabrati mirno razdoblje. Ako bebi rastu zubići, ako je bolesna ili upravo cijepljena, dojenje će služiti kao utjeha, biti opuštajuće i umirujuće. U takvim trenucima beba teško podnosi dodatnu frustraciju odvikavanja od dojenja. Ako imate izbora hladnija su godišnja doba pogodnija za odvikavanje od dojenja. Tijekom ljetnih vrućina se češće zbog početka dohrane javljaju probavne smetnje. Što više vremena majke ulože u odvikavanje od dojenja, to bolje.

Najbezbolnije je zamijeniti jedan podojeni obrok tjedno dohranom (odnosno hranom iz bočice kod dojenčadi do pet mjeseci). Tako će se način proizvodnja mlijeka sama od sebe smanjiti, tijelo će resorbirati višak mlijeka, a probavni se trakt djeteta postupno može privikavati na novu hranu. Majke bi najprije trebale zamijeniti onaj obrok tijekom kojega se najmanje popije ili kada je u grudima najmanja količina mlijeka (kod većine žena je to razdoblje između 16 i 20 sati). Važno je da beba pri tome nije ni previše gladna i preumorna, kako bi bila voljna uzeti nekoliko zalogaja iz žlice.

Može li se prestati dojiti od danas na sutra?

Vrlo teško, jer se proizvodnja mlijeka ne može zaustaviti u jednome danu. U nekim je situacijama to međutim nužno, primjerice zbog nepredviđenog boravka majke u bolnici. Kod naglog prestanka dojenja često se javlja zastoj mlijeka i upala dojke. Pomoću ovih trikova se proizvodnjom mlijeka može ovladati za tri do četiri dana:

  • nosite uzak grudnjak (pazite da nigdje nije prignječio dojku!) ili čvrsto zavežite maramu oko grudi. Obije metode otežavaju cirkulaciju i na taj način sprječavaju proizvodnju mlijeka
  • hladite prsa hladnim oblozima iz ljekarne. I to otežava cirkulaciju, a hladnoća ujedno sprječava upalu dojki
  • tijekom odvikavanja je važno povremeno masirati prsa da bi se spriječio zastoj mlijeka. Kod prepunjenih se dojki manja količina može i izdojiti, ali samo toliko da pritisak postane podnošljiv. Ako dojka ostane potpuno prazna, tijelu će to biti signal da proizvede još mlijeka

 

roditelji.hr