Kako i kada naučiti bebu na tutu

Kako i kada naučiti bebu na tutu

Želite li da vaša beba počne koristiti tutu? Iako se čini komplikovanim i trebat će vremena, nije nemoguće. Ako je vaša beba dovoljno odrasla pratite ove savjete kako da počnete.

Ne postoji pravi način da započnete vježbanje na tutu. Uzmite u obzir da svako dijete uči na svoj način, nekima će trebati više a nekima manje. Prestanak korištenja pelena može biti težak period za roditelje i djecu, ali sve je moguće uz malo strpljenja. U takvim trenucima bitno je znati komunicirati s djetetom i znati kako se osjeća.

  1. Izaberite pravi trenutak. Dok će neka djeca naučiti kontrolisati nuždu do druge godine, nekoj će ipak trebati više vremena. Vaš zadatak je da obratite pažnju i uočite kad dijete bude spremno.
  • Suhi su već nekoliko sati (ili duže nego uobičajeno).
  • Pokušavaju imitirati pokrete obavljanja nužde.
  • Nervozni su kada vam kažu da su isprljali pelenu.
  • Znaju se sami obući bez vaše pomoći.

Nemojte vršiti pritisak na dijete. Najbolji trenutak za tutu je kad dijete bude spremno za to. Ne počinjite s tutom ako vam se u životu dešavaju veće promjene, npr ako polazi u vrtić ili ako čekate drugu bebu, jer će se zbog nervoze teže kontrolisati.

  1. Kupite sve što vam je potrebno. U ovoj fazi trebate imati tutu ili dječiju dasku za šolju. Povedite i dijete u kupovinu da bi se osjećalo uključenim u proces. Ako odlučite uzeti dasku za šolju ne zaboravite kupiti i stepenicu na koju dijete može staviti noge.
  2. Napravite rutinu. Navika svakom djetetu pomaže da brže savlada neki zadatak. Odredite tačno vrijeme u toku dana i redovno praktikujte sjedanje na tutu ili šolju. Ako uspješno obave zadatak pohvalite ih ili nagradite.
  3. Pokažite im kako da to učine. Mnoga djeca uče imitirajući odrasle pa im tako možete pokazati. Sjednite na šolju kad i oni i objasnite im proces.
  4. Skidajte im pelene u toku dana. Ako primijetite da uspješno koriste tutu, možete im skinuti pelene na kratak period i u toku dana. Recite im da ne zaborave ići na tutu, a ako se budu uspješno kontrolisali možete im skinuti pelenu i dok spavaju po danu.
  5. Počnite im skidati pelene i u toku noći. Nemojte ih se odmah riješiti, već pokušajte prvo da im ne dajete tekućinu prije spavanja ili nakon večere. Ako vidite da je ujutru pelena suha, izbacite pelene ali u svakom slučaju nabavite gumeni prekrivač za krevet. Zadnji korak traje najduže. Ako osjete potrebu dijete se treba probuditi, u tom slučaju ostavite tutu blizu kreveta.

Bitno je da ne vršite pritisak na njih. Djeca će naučiti kada njima bude zgodno, za nekoliko dana, sedmica ili mjeseci. Proces neće uvijek biti čist, ali takve trenutke iskoristite da se našalite. Ne zaboravite da je strpljenje najbitnije.

Leave a Reply