Kako hraniti bebu na bočicu

Većini beba će trebati oko 150 do 200 ml mlijeka po kilogramu tjelesne težine tokom 24 sata.

Za početak ćete često hraniti svoju bebu (oko osam do 12 puta dnevno) i trebali biste težiti davanju oko 70 ml po hrani.  To će se razlikovati od djeteta do djeteta i, kako stare, prilagodit će se vlastitom načinu hranjenja. Počet ćete prepoznavati znakove za rano hranjenje, poput njihove ruke u ustima, a znat ćete i kada im je dosta.

Kad vaša beba navrši šest mjeseci, vjerovatno će uzimati oko 900 ml mlijeka dnevno i otprilike 200 do 220 ml po hranjenju.

Otprilike u šestom mjesecu možete u bebinu prehranu uvesti čvrstu hranu. Jednom kada se beba odvikne, možete postepeno smanjivati ​​količinu mlijeka koje mu dajete na 500 do 600 ml dnevno do 12 mjeseci i na 350 do 500 ml nakon toga.

Jedno od osnovnih pravila je hraniti bebu kad pokaže da je gladna. Bebe jedu malo i često, tako da ćete znati da vaša beba jede dovoljno ako se deblja i redovno plače i kaki.

Bez obzira na to hranite li bebu na bocu adaptiranim mlijekom, izdojenim mlijekom ili kombinacijom oboje, pomaže vam da budete spremni. Obavezno kupite bilo koji pribor koji vam treba. Na tržištu je mnogo različitih vrsta bočica.

Mnoge mame preporučuju MAM bočice.

MAM Easy Active Bočica za bebe idealna je bočica za aktivne bebe (2+ mjeseci), tako da je jednostavna za upotrebu

MAM bočica sa SkinSoft ™ silikonskim sisačem za poznati osjećaj – prihvatilo je 94% beba

MAM Feel Good staklena boca (2+ mjeseci) izrađena je od visokokvalitetnog stakla otpornog na temperaturu, za svakodnevno korištenje.

Može se brzo zagrijati i ohladiti, očistiti u perilici posuđa i sterilizirati na visokim temperaturama.

Pročitajte više o MAM bočicama: Idealna flašica za vaše mališane MAM Bočica Easy Active

Kako hraniti bebu na bocu

1. Dobro je postavite

Sjednite svoju bebu u krilo pod uglom od 45 stepeni prema vama, s glavom naslonjenom na drugu ruku. Također možete saviti koljena i poduprijeti bebu prema sebi. Stalno ih držite za glavu.

Držeći bebu uspravno, olakšavate joj istovremeno gutanje i hranjenje. Nikada nemojte hraniti bebu bočicom dok leži, jer tekuće mlijeko može dovesti do gušenja.

Tretirajte hranjenje iz bočice kao da dojite, koristeći ga kao priliku za maženje i vezivanje sa bebom.

2. Približite bočicu usnama svoje bebe

Stavite cuclu na bebine usne i nagnite bočicu tako da bude gotovo (ali ne sasvim) paralelna s podom. Držite ugao tako da se cucla ispunjava mlijekom i smanjuje šanse da vaša beba proguta zrak, što će joj dati vjetrove.

Vaša beba bi trebala otvoriti usta spuštenim jezikom i uzeti cuclu. Tada će početi sisati i gutati. Držanje boce pod uglom usporit će protok mlijeka tako da mogu zastati kad zatrebaju odmor.

3. Povremeno prekidajte sisanje

Možda će djetetu trebati podrigivanje tokom hranjenja, a možda će se i zasititi. Prekid hranjenja također oponaša zaustavljanje i pokretanje dojenja.

Podrigivanje djeteta svakih pet minuta tokom hranjenja, kao i držanje odjeće oko stomaka i držanje djeteta u uspravnom položaju nakon hranjenja, pomoći će u ispljuvavanju.

Ako bebi rastu zubi, trebali biste redovno provjeravati cucle i vidjeti da li imaju tragova ugriza i rupa koje bi mogle ubrzati protok mlijeka i donijeti bebi nelagodu.

4. Probudite bebu ako drijema

Ako dijete drijema tokom hranjenja, razmislite o promjeni rasporeda hranjenja tako da se hranjenje na bočicu i vrijeme drijemanja ne preklapaju.

Da biste probudili drijemajuću bebu, možete primijeniti različite taktike kao što su promjena položaja hranjenja ili mijenjanje pelena.

5. Pripazite na alergije

Kada hranite bebu adaptiranim mlijekom, potražite znakove alergije na kravlje mlijeko.

Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati ​​svrbež, natečene usne i lice (uključujući dio oko očiju), povraćanje, bolove u stomaku, kolike, proljev, zatvor, curenje ili začepljen nos i ekcem.

Alergiju na kravlje mlijeko uvijek treba dijagnostifikovati doktor.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave