Kako djetetu pomoći sa zadaćom

Dajte sebi malo oduška. U nastavku slijede mali savjeti kako da učinite da vas vaše dijete počne gledati kao saveznika pri obavljanju svojih školskih obaveza, a ne kao neprijatelja.

zadaća

Zaista ne postoji potreba da se svađate sa svojim djetetom oko njegove zadaće. Veliki broj roditelja smatra da je njihov glavni zadatak svoju djecu natjerati da obave sve svoje zadatke. Kao rezultat toga dobiju samo situaciju u kojoj nikako ne mogu da pobjede ma koliko se „borili“ sa svojom djecom. Ono što je još tužnije je to da na ovaj način oni svoju djecu nauče da učenje vide kao nešto što je loše i frustrirajuće.

  1. Pomozite samo onda kada to vaše dijete doista to i želi.

  2. Pomažite samo ukoliko i sami uživate u tom procesu. Onog momenta kada osjetite ljutnju i frustraciju, rizikujete da vaše dijete proces učenja bude povezivalo sa ovim negativnim emocijama.

  3. Izbjegavajte stvaranje nezdrave ovisnosti. Recite svom djetetu „Pustiti ću te da većinu vremena sam učiš kako bi shvatio da možeš naučiti i kada ja ne sjedim sa tobom“.

  4. Pomažite samo onoliko dugo koliko dijete radi više od vas.

  5. ZAPAMTITE, bolje je da dijete dobije lošu ocjenu iz zadaće nego da stekne naviku koja mu govori kako je njegova domaća zadaća zapravo zadatak njegovog roditelja.

roditelji.info