Kako djetetu objasniti razliku između želje i potrebe?

Kada su u pitanju mališani, mnoge stvari znamo. Znamo da su puni energije, vole upadati u nevolje i stručnjaci su za ljutnju. Jedno od klasičnih mjesta za te izljeve bijesa je kada su u javnosti, npr. u prodavnici i kažete im da ne mogu imati nešto. Kad dijete zatraži igračku ili bombon, a mama kaže “ne”, prilično je uvjereno da će nakon toga uslijediti dugačak i pomalo neugodan bijes. Iako je lako pretpostaviti da su mala djeca samo tvrdoglava, moglo bi postojati dublje značenje iza onoga što uzrokuje da se to dogodi.

Jedan od razloga zašto se čini da dijete “pretjerano reaguje” kada mu se kaže da ne može imati nešto je zato što nemaju osnovno razumijevanje razlike između “potrebe” i “želje”. Sve što dijete vidi je „potreba“, a budući da imaju malo ili nimalo razumijevanja novca, ne mogu razvojno shvatiti zašto ga jednostavno ne mogu imati.

Jedan od načina na koji mama može isprobati i raditi sa svojim djetetom je naučiti ih razlikovati šta je želja i šta je potreba. To može imati pozitivan utjecaj na njihov budući razvoj.

 

Buduće implikacije potrebe vs. želje

Osnovna razlika između potrebe i želje može se svesti na učenje djece o novcu i vrijednosti novca. Kada počnemo učiti svoju djecu o potrebama umjesto o nedostatku, počinjemo ih učiti o novcu. Kao odrasli, trošimo novac na stvari koje su nam potrebne za preživljavanje prije nego što potrošimo novac na naše želje, stvari koje nam ne trebaju da bismo preživjeli. To što ih unosite u mladosti može mališane usmjeriti na pravi put za budućnost.

Neka razgovor bude u toku

Mala djeca bolje uče kada je to stalna praksa, a ne situacija sjedenja i predavanja. Nastavite razgovor tako što ćete ga pokrenuti dok kupujete. Kada kupujete namirnice, razgovarajte o potrebama koje imaju za svježim voćem i povrćem, te o tome kako su slatkiši „želja“, nešto što bi bilo lijepo imati, ali ne trebaju im da budu zdravi i zdravi.

Kada pokušavate dijete naučiti nešto, najbolje je to učiniti na način na koji se oni mogu povezati. Čitanje priča o potrebama i željama može im biti nevjerovatno korisno. Postoje mnoge priče koje mogu pomoći djetetu da shvati ovaj koncept. Učinite priču interaktivnom i postavite pitanja za nastavak razgovora.

Budite uzor

Naši mališani upijaju sve oko sebe, a najveća inspiracija bit će im ljudi koji su im najbliži. Posmatraju mamu (i tatu) i uče o svijetu. Gledaju vaše interakcije i odnose i koriste ih kao vodič kako se trebaju ponašati. Ovo se može primijeniti na učenje razlike između potrebe i želje.

Iako odrasli mogu sami donositi odluke, djetetu je važno da vidi mamu kako modelira znanje o razlikama, a kad mama odluči ne trošiti se na nešto, može svom djetetu objasniti zašto je to odlučila. Učenje razlike između potrebe i želje neće se dogoditi preko noći, već će zahtijevati stalne razgovore i upute.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave