Kako djeca žele da im poslužite hranu?

Kako djeca žele da im poslužite hranu?

Za mnoge roditelje hranjenje djece pravi je izazov i podvig. Ma što da učinili, djeca neće i neće da jedu. Kako bi ovom problemu barem donekle doskočili, istraživači su pokušali doći do zaključka kako bi djeca željela da im poslužite hranu da ih privuče na jelo. Prema rezultatu istraživanja, i te kako postoje preference o tomu kako bi se hrana trebala izgledati na tanjuru i one ovise i o spolu i o dobi.

Cilj je bio istražiti jesu li djeca preferirala hranu služenu na određeni način i jesu li pri tome određenu važnost imali rod ili dob.

– Kao istraživač, anegdotski sam čuo roditelje koji kažu da njihova djeca vole da se njihova hrana poslužuje na poseban način, uključujući i u određenom redu. Ali nemamo mnogo znanja na temelju dokaza o tome kako djeca razvrstavaju i jedu hranu koja je vrlo relevantna kada, na primjer, želimo da naša djeca jedu više povrća – ili jedu svoju hranu općenito – kazala je profesorica Annemarie Olsen s Zavoda za prehranu (Fakultet znanosti) Sveučilištu u Kopenhagenu.

Već znamo da će djeca pojesti više voća i povrća samo prezentirajući ih u malim obrocima i stavljajući im ih na slobodu izbora tako da ih mogu jednostavno zgrabiti i jesti. Također znamo da vizualna prezentacija utječe na to koliko djeca jedu.

Istraživači su zatražili od 100 učenika, u dobi od 7-8 i 12-14 godina da slože prema preferencama fotografije od šest različitih jela posluženih na tri različita načina:

  • S  odvojenom hranom tako da se u tanjuru ne dotiču
  • Kao mješavinu zasebnih sastojaka i sastojaka koji su bili pomiješani zajedno
  • Pomiješanu hranu

Studija pokazuje da mlađe djevojke (u dobi od 7-8 godina) vole odvojeni stil posluživanja, dok dječaci iste dobi nemaju afiniteta za način na koji je hrana uređena. Istraživanje također pokazuje da djeca od 12 do 14 godina vole da se hrana miješa ili služi kao mješavina zasebnih i miješanih sastojaka.

Istraživanje pakne daje odgovor zašto npr. mlađe djevojke vole da njihova hrana bude zasebno složena na tanjur.

– Jedan bi razlog mogao biti da vjeruju da će različiti sastojci kontaminirati jedni druge. Ali može biti i da one vole jesti različite elemente u određenom poretku ili da jasno odvajanje daje samo bolji pregled – kazala je Annemarie Olsen, koja na temelju istraživanja savjetuje da poslužite hranu odvojeno na tanjuru, barem kada su u pitanju mlađe dobne skupine.

– Dijete može miješati hranu kada se razni elementi hrane odvoje na ploči, a obrnuto nije moguće – kazala je.

Osim pomoći roditeljima, dodala je da se istraživanje može koristiti za optimizaciju prehrane u školama i vrtićima.

Izvor vijesti: djecjaposla.com