Kako djeca donose odluke? 

Život se sastoji od odluka koje donosimo svaki dan. Donosimo toliko odluka za koje nismo ni svjesni.

Donosimo ih i toliko različitih, da ih je teško i sve zapamtiti. To su sitnije odluke poput onoga šta ćete obući, šta ćete jesti, i o njima previše i ne razmišljamo. Tu su i veće odluke o kojima moramo malo razmisliti, a to su odluke poput gdje se preseliti, gdje poslati dijete u školu, i slično. Odluke počnemo donositi već odmalena, pa čak i ako to ne znamo. Djeca također donose odluke, ali kako? 

Moć odabira

Lako je pogledati u djecu i pomisliti da su „premali“ da donose odluke i da je za odrasle posao da donose odluke za njih. Međutim, postoji snaga u tome kad djeci prepustite da donesu svoje odluke. Čak i mlađa djeca mogu imati koristi od donošenja odluka, a kod djece predškolske uzrasti to znači da ćete izbjeći nastupe bijesa. To će djetetu također dati osjećaj samopouzdanja. Kako dijete odrasta, počinje da uči o sebi i gradi neke karakteristike. Kad im date moć da biraju, indirektno im govorite da vjerujete u njihov odabir, a oni će se zbog toga bolje osjećati. 

Predškolska uzrast

Najbitnije je zapamtiti da dijete mora biti dovoljno zrelo da donese odluku. Ljudi se ne rađaju s potpuno razvijenim mozgom. To znači da djeca predškolske uzrasti ne mogu donositi kompleksne odluke. Odluke za njih trebaju biti jednostavne, a najbolje je da imaju samo 2 moguće opcije. 

Djeca školske uzrasti 

Njihov mozak je već nešto razvijeniji, i sad koriste mogu sporije ili brže razmišljati. Djeca koriste sporije razmišljanje kad se fokusiraju na nešto ozbiljno, poput svoje domaće zadaće. Tako mogu razmišljati logično i donositi odluke koje su racionalne, i o kojima su dobro razmislili. Brzo razmišljanje funkcioniše sasvim suprotno, a dešava se kad dijete brzo mora donijeti odluku. Ako pokušavaju odlučiti da li će prijeći ulicu, koriste brzo razmišljanje da odluče da li je sigurno. Ovakvo se razmišljanje dešava da mi i ne primijetimo. 

Tinejdžeri

Kako djeca odrastaju u tinejdžere, njihove odluke će postajati sve teže i kompleksnije. Kad ova grupa djece donosi odluke, oslanjaju se na dio mozga koji se zove „amigdala“. To je dio mozga koji je povezan s emocijama, impulsima, agresijom i instinktivnim ponašanjem. To ujedno objašnjava zašto djeca ove dobi obično ne donose najbolje odluke, međutim, to je obično vrlo bitno za njihov razvoj. Svi znamo da tinejdžeri ponekad donose upitne odluke, ali to je dio njihovog razvijanja. Uče iz svojih grešaka. 

Pustite ih da donose loše odluke 

Ponekad je roditeljima teško gledati da djeca donose loše odluke. Ako roditelj zna da će dijete donijeti lošu odluku, njihov instinkt se može probuditi i uskočiti da im „pomogne“ i spasi od štete koju će nanijeti. To vjerovatno nije najbolja opcija. Međutim, i u lošim navikama ima nešto dobro. Ako je dijete pod ozbiljnom prijetnjom od neke štete, onda naravno da ćete intervenisati, ali većinu vremena je najbolje da se držite na udaljenosti. To je zato što djeca i mladi uče iz svojih grešaka. Ako su stalno pod sigurnim krilom majke ili oca, trebate ih pustiti da naprave svoje greške iz kojih mogu učiti. 

Ključno je da osjete i razumiju posljedice svojih odluka. Popričajte s njima o tome kako se osjećaju i šta mogu učiniti drugačije idući put.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave