Kako dijete naučiti voziti bicikl

Nitko sretniji od roditelja kada vide svoje dijete kako samostalno pedalira. No do samostalne vožnje bicikla, ovisno o spremnosti djeteta, može proći dug i ne uvijek lagan put

 

vožnja bicikla

Bicikl je jedno od prvih vozila s kojim će se dijete suočiti. A božnja bicikla je vještina koju skoro svako dijete želi savladati. Vozeći se, dijete osjeća slobodu, neovisnost i ponos zbog samostalnog pedaliranja. Djeca su spremna naučiti voziti kada oni to žele. To je obično povezano s prijateljima koji imaju bicikl ili starijom braćom ili ssestrama.

Između četvrte i osme godine života većina djece razvije fizičku koordnaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja na svom triciklu ili biciklu s pomoćnim kotačima, tako da su spremna za učenje vožnje bicikla. No također je potrebna i psihička spremnost (poput samopouzdanja) te motivacija za učenje vožnje. neka djeca ne razviju tu sposobnost do desete godine života.

NAUČITE DIJETE VOZITI

– Izaberite bicikl na kojem dijete može nogama dosgnuti tlo. skinite pomoćne kotače.

– Pronađite travanati teren koji može ublažiti eventualni pad djeteta.

– Obavezno djetetu stavite kacijgu. Po potrebi nabavite i štitnike.

– Smjestite se ba malu uzbrdicu. neka dijete sjedne na bicikl s nogama na tlu. Pustite bicikl kako bi dijete shvatilo da se ništa neće dogoditi i da neće pasti.

– Recite djetetu da podigne moge kako bi bicikl sam polako krenuo. Stvar je u tome da dijete osjeti ravnotežu, a probajte i ne držati djetetov bicikl. Dijete, ako se osjeća nesigurno ili se uplaši, može nogice spustiti dolje. Možda će željeti da trčite pored njega. To i učinite, samo nemojte pridržavati bicikl. Hvalite puno svoje dijete za svaki uspješan pokušaj.

– Ponavljajte ovu vježbu sve dok dijete ne stekne samopouzdanje.

PEDALIRANJE

– Recite djetetu da stavi stopala na pedale i pedalira dok ga vi malo gurate. Trčite pored bicikla pridržavajući ga jednom rukom za sjedalo, a drugom za volan. Tako pokazujete kako okrećete volan da biste zadržali bicikl uspravnim. Nakon nekoliko puta neka proba sasmostalno okretati pedale.

– Ponavljajte pedaliranje dok djetetu nije udobno.

– Pokažite djetetu kako zaustaviti bicikl. Pridržavajte ga i nježno gurajte prema naprijed dok pritišće kočnice kako bi se zaustavilo. Vježbajte kočenje sve dok niste sigurni da zna kako.

VOŽNJA!

Nitko ne može naučiti voziti bicikl bez vježbanja. Vožnja zajedno s vašim djetetom je vjerojatno najbolji način vježbanja pravila. Objasnite pravila i onda vozite, a s vremenom se zaustavite kako biste ponovili ono što je upravo napravilo i pohvalite ga za postignute uspjehe. Kao i kod skoro svake vještine, potrebna je vježba kako bi se tehnika sacladala. Bit će potrebno više od jedne vježbe. No rezultat je vrijedan vašeg truda.

PRAVILA SIGURNOSTI

1. Prije izlaska na cestu obavezno se zaustavi

Djeca moraju naučiti zaustaviti se, pogledati lijevo, desno pa opet pogledati lijevo i oslušnuti kako bi bili sigurni da ne dolazi automobil prije nego krenu na cestu. Iskoristite vaš kolni prilaz ili pločnik kako biste pokazali djetetu kako ući na ulicu. Neka dijete vježba uključenje u promet, gledajući lijevo, desno pa opet lijevo. neučite ih da to što oni vide automobil, ne znači da vozač vidi njih. Moraju pretpostaviti da ih vozač nije vidio.

2. Poštuj znakove zaustavljanja

Budite sigurni da djeca poznaju osnovne prometne znakove zaustavljanja i signalizaciju semafora te da uvijek moraju voziti na desnoj strani, zajedno s prometom. Nakon toga povedite svoje dijete do kontroliranog raskrižja i vježbajte sigurno prelaženje. Objasnite djetetu da kada se voze u skupini, svaki biciklist se mora zaustaviti i provjeriti da je cesta sigurna za prijelaz prije nego je prieđe. naučite malu djecu da na prometnim raskrižjima siđu s bicikla i prijeđu prijelaz hodajući uz bicikl. Podsjetite ih da poštuju prometne znakove čak i kada izgleda da nitko ne dolazi.

3. Pogledaj iza sebe prije nego skreneš

Djeca moraju naučiti pogledati iza sebe prije nego skrenu, zaokrenu ili mijenjaju trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je na mirnom parkiralištu ili igralištu. Stojte iza njih dok se voze niz ravnu, obojanu crtu. Možete držati u zraku karte s brojevima i neka vježbaju gledanje preko ramena tako da vam pročitaju broj bez crte. Djeca ne bi smjela samostalno voziti bicikl prije nego usavrše ovu vještinu.

4. Uvijek vozi desnom stranom

Vozači automobila ne paze dolaze li bicikli krivom stranom ulice kod raskrižja ili kolnih prilaza. Brzina automobila i bicikla veća je ako bicikl ide prema autu. Vožnja u pratećem smjeru prometa je sigurnija.

 

 

www.roditelji.hr