KAKO DA SPRIJEČITE NAPADE BIJESA (TANTRUME) KOD DJETETA?

KAKO DA SPRIJEČITE NAPADE BIJESA (TANTRUME) KOD DJETETA?

Napad bijesa (tantrum) je nešto što ne zaobilazi ni najbolju od najbolje djece. Svako dijete će u jednom momentu odraditi jedan performans tantruma. Zašto se tantrum javlja? Veoma je jednostavno: djeca mlađeg uzrasta teško izražavaju emocije rečima, što dovodi do frustracije.

 

Djeca se frustriraju zbog raznih okolnosti: kada, na primjer, ne mogu da obuku lutku, kada ne mogu da održe korak sa starijom braćom i sestrama. Borba moći se javlja kada vaše dijete želi više nezavisnosti i autonomije nego što može da podnese.

Spriječiti napad bijesa može da izgleda kao nemoguća misija, ali evo kako to da postignete:

  • Postarajte se da vaše dijete nema napade traženja negativne pažnje. Neka vam pređe u naviku da ga svaki put pohvalite kada primjetite da radi nešto dobro, nagradite ga svojom pažnjom za dobro ponašanje.
  • Postarajte se da vaše dijete ima kontrolu nad nekim stvarima. Dajte mu da bira hoće li recimo jabuku ili bananu za užinu. Da izabere igračku koju će da nosi. Takvi izbori mogu da mu zadovolje želju za nezavisnošću.
  • Kada se dete igra ili pokušava da savlada novu veštinu, ponudite mu igračke i igre u skladu sa njegovim godinama. Uvek počnite sa nečim što se lako savladava, a onda pređite na zadatke koji su teži.
  • Kada vaše dijete ima neki zahtjev, pomno ga ispitajte. Da li traži previše? Ukoliko ne, i u koliko je u skladu sa uzrastom, zašto da ne, ponekad nije loše biti fleksibilan.
  • Upoznajte granice vašeg djeteta. Koliko može da izdrži umorno, procjenite da li je pametno baš u datom trenutku ići u nabavku ili može da sačeka dok se dijete ne odmori.

 

Šta kada se pojavi tantrum?

Kada nastupi tantrum, koliko god zvučalo ludo, potrudite se da ostanete prisebni i mirni. Ne komplikujte situaciju svojom frustracijom. Djeca osjete kada su roditelji uznemireni, pa kada se njihove frustracije ujedine nastane haos. Pokušajte da razumete odakle dolazi djetetova frustracija. Na primjer, biće vam potpuno razumljiv ispad ako premotate film i sjetite se da je vaše dijete doživjelo neko razočaranje.

Ignorisanje tantruma je takođe način da se izborite sa njim. Samo nastavite sa svojim aktivnostima, kao da dijete ne vrišti pored vas. Postarajte se da ga imate u vidokrugu, kako se u napadu nervoze ne bi slučajno povrijedilo.

Nekoj djeci je veoma teško da zaustave tantrum i iskontrolišu bijes. Ako vaše dijete spada u ovu grupu, nastupajte tako što ćete mu uvijek prvo objasniti da ste tu da mu pomognete da se smiri. Međutim, to ne znači da treba da mu udovoljite ukoliko se ljuti zbog nečega što ne može da dobije. To samo znači da ste fizički uz njega i tu da ga zagrlite. Kada se dijete smiri recite mu da ste ponosni na njega zato što se izborilo sa bijesom.

Kako se djetetove govorne sposobnosti budu poboljšavale s godinama, ono će mnogo bolje moći da se izbori sa frustracijom i tantrumima. Ukoliko se situacije nastave i vama postane teško da izađete na kraj sa bijesom vašeg djeteta, potražite pomoć psihologa.

 

najboljamamanasvetu.com