Kako da naučite dijete da redovno pere ruke (za odbranu od korona i drugih virusa i bakterija)

Prvi savet za zaštitu od aktuelnog koronavirusa je – PERITE RUKE! Zdrav razum i ništa novo rekli biste. Tako i jeste, to su nam ponavljali od kad znamo za sebe i, naravno, to pravilo važi i dan danas. Ali ruke treba prati redovno i pravilno! To pravi ključnu razliku. Osim toga, nije uvek lako ustaliti ovu naviku kod dece. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da i vaša deca ruke peru uvek i kako treba:

Pričajte o tome kako pranje ruku pomaže

“Mama, zašto moram da perem ruke?” Objasnite vašem detetu da pranje ruku pomaže da se ne razbolimo i da se drugi ljudi ne razbole. Niko ne voli da bude bolestan ili da bude kriv zato što se neko drugi razboleo. Pranje ruku će to sprečiti.

Manjoj deci ćete morati stalno to da ponavljate ali što ste uporniji, to će ono pre naučiti.

Kada moramo da peremo ruke?

Naučite dete da je pranje ruku obavezno pre:

 1. jela
 2. pipanja usta, očiju ili nosa
 3. dodirivanja rana ili ogrebotina

i posle: 

 1. odlaska u toalet
 2. igre sa kućnim ljubimcima ili životinjama
 3. pipanja hrane životinje
 4. igranja u parku i dodirivanja sprava
 5. boravka u blizini bolesne osobe
 6. diranja prljave pelene
 7. diranja smeća

4 koraka za pravilno pranje ruku

Naučite dete da pere ruke u ova 4 jednostavna koraka:

 1. Okvasi i nasapunjaj ruke. Prvo okvasi ruke u čistoj vodi. Zatim stavi sapun na ruke i sapunjaj dok ne napraviš dovoljno sapunice.
 2. Trljaj. Trljaj, trljaj, trljaj ruke dok ne otpevaš tvoju omiljenu pesmu 2 puta. Trljaj dlanove, pozadinu ruku, između prstiju. Ne zaboravi ispod noktiju. Tamo se skuplja puno prljavštine i klica.
 3. Isperi. Stavi ruke pod čistu tekuću vodu. Istrljaj ih dobro dok ih skroz ne ispereš.
 4. Istresi i osuši. Istresi ruke nekoliko puta, zatim ih osuši čistim peškirom ili papirom. Gotovo!

Važno je dobro prati ruke! Mnogi preskaču važne korake, odnosno ne operu ruke temeljno.

Dete ne može da dohvati lavabo?

Ako je vaše dete malo, držite ga da biste mu pomogli da dohvati lavabo. Ako može da stoji, koristite stepenik kako biste ga podigli.

Ako je dete previše teško da biste ga podigli i nemate ništa u blizini da biste ga podigli, očistite mu ruke vlažnim i sapunjavim papirom, peškirićem ili krpicom. Upotrebite drugi, čist papir za ispiranje sapuna sa ruku. Osušite ruke trećim papirom ili peškirićem. Ne zaboravite da i vi operete ruke nakon što ste pomogli detetu.

Kada treba koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku

Sredstvo za dezinfekciju ruku ne deluje dobro kada su ruke vidljivo prljave ili masne. Sapun i voda su najbolji jer otklanjaju prljavštinu, masnoće i klice u potpunosti. Ali, sredstvo za dezinfekciju ruku je odlična zamena kada nemate sapun i vodu. Koristite sredstvo koje ima najmanje 60% alkohola.

Recite detetu da stavi malo sredstva na dlan i zatim trlja – sa obe strane ruke, palac i između prstiju dok se sredstvo ne osuši. To je to!

Savet plus za siguran uspeh:

 1. Budite dobar primer. Vodite računa da vi sami primenjujete ono što govorite. Perite ruke pre jela ili kuvanja, nakon upotrebe toaleta, nakon rada i ige vašim rukama.
 2. Budite strpljivi. Detetu je potrebno malo vremena pre nego što stekne naviku redovnog i pravilnog pranja ruku. Pružite mu pomoć kad god mu je potrebna
 3. Podsećajte dete svakodnevno. Deca će oprati ruke kada su one očigledno prljave, na primer od blata ili boje. Međutim, biće im potrebno podsećanje da operu i mikrobe koji se ne vide golim okom.
Kako kod vas ide pranje ruku?
www.najboljamamanasvetu.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave