Kako da dijete nauči raspoznavati boje?

Jedva čekate da svog mališana upoznate s prekrasnim svijetom boja? Razumijemo vašu poletnost i zato postoji nekoliko načina za uljepšavanje dječjeg svijeta boja.

Općenito, djeca nauče prepoznavati boje do 18 mjeseci života. Različite boje mogu imenovati u dobi od 2,5-3 godine. Međutim, ponekad to može biti frustrirajuće za roditelje jer podučavanje boja nije tako lako kao druge aktivnosti, poput podučavanja brojeva.

Zašto se učenje boja čini složenim? Naučiti svoje dijete da prepozna igračku, cipele ili nazive vozila može izgledati manje složeno nego podučavati boje jer su boje apstraktan pojam. Boja je vizuelno perceptivno svojstvo bilo kojeg predmeta.


Učite djecu bojama uz svakodnevne aktivnosti

Već s dvije godine možete početi podučavati boje svojoj djeci. Mala djeca obično vole svijetle boje. Prvo ih počnite podučavati osnovnim bojama: crvenoj, žutoj, plavoj. Neka shvate koncept ovih osnovnih boja prije nego što pređete preko ove tri boje.

Poticanje mladih mozgova često je dosadan zadatak koji zahtijeva strpljenje i kreativnost. Ipak, postoji nekoliko načina da taj posao olakšate i djetetu i sebi.

  1. Savladavajte jednu po jednu boju. Iako ćete možda željeti da vaše dijete savlada cijelu dugu odjednom, bit će mnogo vjerovatnije da će zapamtiti lekcije o bojama ako ih uvodite jednu po jednu. Dajte djetetu priliku da zaista savlada plavu boju prije nego što pređete na crvenu.

Sva djeca uče drugačije, ali uglavnom je dobra ideja uvesti najviše jednu novu boju sedmično. Možete se zabaviti s ovim dodjeljivanjem boja za svaku sedmicu – plavu, crvenu, žutu i tako dalje. Usmjerite svoje aktivnosti prema boji sedmice. Poslužite plavu hranu; neka nose plavu odjeću; dajte im plavu boju da se igraju, itd. Čak i ako se fokusirate na jednu boju, korisno je za početak imati drugu boju za usporedbu. Vaše će dijete vjerovatnije razumjeti šta je „zeleno“ ako ima primjer šta zeleno nije. Možete im, na primjer, pokloniti dvije kuglice i reći: „Ova je zelena; ta nije zelena. “

  • Koristite identične stvari za poređenje boja. Fokus učenja trebaju biti same boje, što znači da želite minimizirati bilo kakve druge razlike između predmeta koje tražite od djeteta da uporedi. Na primjer, trebali biste koristiti zelene kockice i žuti kockice iste veličine kako biste djetetu pomogli da razlikuje dvije boje. Nemojte koristiti zelenu kockicu i žutu kuglicu jer dijete može omesti ili zbuniti razlika u oblicima.

  • Neka vaše lekcije budu interaktivne. Što više čula vašeg djeteta možete aktivirati u procesu učenja, to bolje. Odaberite aktivnosti koje omogućavaju mališanima da, osim što vide boje, dodirnu, osjete, osjete miris i čuju stvari.

Na primjer, ako za lekciju koristite grickalice od naranče i crvenog voća, vaše dijete može komunicirati s predmetima na mnogo različitih senzornih nivoa. Sposobnost dodirivanja, mirisa i ukusa alata za učenje učinit će njihovo učenje aktivnijim, što pomaže bržem pamćenju.

Ako pokušavate dijete prisjetiti imena raznih boja, pokušajte predstaviti video koji će ga naučiti kroz pjesmu. Na taj će se način njihova verbalna memorija aktivirati uzbudljivim zvukovima i vizualima.

  • Izbjegavajte upotrebu imena boja prije imenica. Studije pokazuju da je razlika u načinu na koji djeci verbalno predstavljate boje. Da ne biste zbunili svoje dijete, želite izolirati boju kao jedno svojstvo stvari („ova kugla je crvena“), a da vam se ne čini da je to dio naziva stvari („ovo je crvena kugla“). Stavljanje “crvene boje” na kraj rečenice takođe pomaže da se njihova pažnja usmjeri na boju, a ne na stvar.

Na primjer, vjerojatnije je da će vaše dijete plavu shvatiti kao plavu ako kažete: “Ova kocka je plava”, nego ako kažete: “Ovo je plava kocka”. Imajte to na umu dok ih bilo šta učite o boji i vaša će djeca puno bolje zapamtiti ono što su naučila.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave