Kako bebe u stomaku reaguju na muziku?

Puštanje muzike bebi u stomaku postao je izlizan trend moderne trudnoće. Buduća majka sjedi i sluša muziku sa bebom koju nosi.

Postoji li razlog za ovaj trend? Da li fetusi zaista reaguju na muziku? Da li će se ičega sjećati poslije, kada se rode?

Najkraće rečeno: da!

U zadnjem timestru trudnoće bebe postaju nevjerovatno osjetljive na različite tonove,a studije potvrđuju da bebe- još u utrobi- reaguju na zvukove koje čuju. Štaviše, ukoliko fetus sluša istu melodiju stalno, šanse su da će prepozati istu melodiju u dobi novorođenčeta.  Različita istraživanja potvrđuju kako bebe postaju dijelom svijeta i prije svog rođenja.

Ovakva istraživanja trebala bi potaknuti roditelje da dijele muzičke numere sa bebama – prije i nakon trudnoće.  Do sada znamo kako bebe mogu čuti zvukove tokom zadnja tri mjeseca trudnoće, a do 25.  sedmice svi fetusi reaguju na zvukove koji variraju od 100-500Hz- a koji se su iste jačine kao zvuk govora odrasle osobe.

Ovakva istraživanja trebala bi nas potaknuti da se prema bebama odnosimo sa više poštovanja. Uprkos onome što smo do sada mislili, bebe obraćaju pažnju na svijet oko sebe sedmicama prije svog rođenja. Iz tog razloga, kada nas napokon upoznaju, spremni su- i žele- o svijetu saznati još više.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave