Kada se bebe počnu igrati s igračkama?

U toku prvih mjeseci bebe, od prvog dana, bebe se obično igraju s majkama, očevima i drugim članovima porodice.

To je zato što su previše male da vide svijet i ono što je oko njih. Nakon nekoliko mjeseci, nekoliko svari se mijenja. Beba počne odlučivati kada je vrijeme za igranje s igračkama. Evo kada otprilike bebe počnu da se igraju s igračkama, u periodu od kad su rođene do prvog rođendana. 

Rođenje do 2 mjeseca

U ovom periodu bebe se igraju s majkama. Majke provode vrijeme s bebom čuvajući ih, igrajući se s njom i prioritiziraju njihov osmijeh. Ovaj period je za mnoge roditelje jedan od najljepših. Provodite što više vremena s njima u ova 2 mjeseca, jer bebe sada razvijaju čula, a možete im dati i igračke s vrlo nježnim zvukovima i raznim bojama. 

2 do 4 mjeseca

U ovom periodu se beba može igrati s istim igračkama, ali im sad možete dati i nove. Tražite igračke koje će ih usrećiti samo na pogled, i igračke koje nemaju oštre ivice. 

4 do 6 mjeseci

Beba u ovom periodu počinje razvijati nešto snage, i sad mogu dohvatiti ili udariti igračku rukom. Tad je najbolje vrijeme da ih upoznate s igračkama koje prave zvukove kad se stisnu ili igračke koje mogu udarati rukama, poput mekanih loptica. Dijete u ovom razdoblju voli stavljati predmete u usta. Zato birajte igračke koje nisu sitne, a sitne igračke držite podalje od bebe da ih slučajno ne bi stavila u usta. 

6 do 12 mjeseci

U ovom periodu primijetit ćete da beba raste veoma brzo, zato možete nabaviti nove igračke i gledati ih kako se igraju. To mogu biti igračke koje mogu uzeti u ruku i baciti, držati i tresti u rukama, igračke koje pomažu njihovom razumijevanju, itd. Pored navedenih igrački, možete nabaviti i igračke zbog kojih će se beba morati ustati i otići po nju, te tako napraviti prve korake. U ovom periodu će koristiti igračke da se kreću ili da pužu. Najbolje su igračke žarkih boja ili sa zvukovima, koje će ih zainteresovati i potaknuti da se pokrenu. 

Kako bebe prolaze različite faze rasta, tada uče različite vještine. Igračke koje im kupujete pomažu im da uče kroz ovaj period brzog rasta. 

Kada shvatite kada beba može početi da se igra igračkama i koje su igračke prikladne za njihovu starosnu grupu, morate kupiti prave igračke. Preporučuje se da nikada za svoju bebu ne kupujete nasumične igračke koje vidite u prodavnicama.

Mnoštvo se faktora uzima u obzir prije kupovine, a to su:

  • Boja
  • Zvuk
  • Kretanje
  • Materijal

U svakom slučaju ne postoji fiksirano vrijeme kada će se dijete početi igrati s određenim igračkama, i sve bebe nisu iste. Neka djeca počnu ranije, a neka kasnije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave