Kada prestati koristiti pelene?

I roditelji i djeca moraju biti uključeni u proces odvikavanja ali najvažnije je to učiniti u pravo vrijeme

 

Djeca se razvijaju u fazama. U ovom tekstu ćemo govoriti o fazi odvikavanja od pelena s kojim se mnogi roditelji i mjesecima muče.

Stavljanje djece na tutu i napuštanje pelena je jedan od najvažnijih izazova (i postignuća) s kojima se naša djeca suočavaju tokom prvih godina života.

I roditelji i djeca moraju biti uključeni u proces kondicijskog treninga. Ali najvažnije je to učiniti u pravo vrijeme.

 

Zašto je tako važno vježbati?

 

Pelene postaju predmet koji beba koristi najčešće. To je prvi dodatak nakon rođenja.

Tako da može postati jako teško postići to da vaše dijete prestane koristiti pelene. Naročito je teško ako dijete nije spremno odvići se od pelene.

Kada proces započne, dijete se približava stanju autonomije i znanja o vlastitom tijelu i njegovom funkcionisanju.

Vježbanje „na tutu“ odvodi vaše dijete u novu fazu društvenog i emocionalnog razvoja. Djeca će izgubiti predmet koji im je dao osjećaj sigurnosti. Ali za to dobivaju novi osjećaj slobode.

 

Kada trebamo započeti s procesom odvikavanja od pelena?

 

Razvoj djece je proces koji se neprestano mijenja. Moramo shvatiti da roditelji ne mogu napraviti velike promjene bez uzimanja u obzir posljedica.

Ne shvaćajući to, kao roditelji, možemo pomoći našoj djeci da odrastu, ali im možemo i naškoditi.

 

Ako ne prepoznajemo pravu fazu u kojoj bi naše dijete trebalo prestati koristiti pelene, možemo stvoriti emocionalne i socijalne poteškoće za naše najmlađe. I mogu ih pratiti do odraslog života.

Da bi se utvrdila ova faza, potrebno je osigurati slijedeće:

Najbolje vrijeme za početak navikavanja na tutu je između 18 mjeseci i 2 godine. Ali samo ukoliko se ne pojave biološke ili fiziološke nepravilnosti prije toga.

 

Dijete mora dostići neurološku zrelost koja mu omogućuje kontrolu. Dijete treba biti u stanju vidjeti je li pelena mokra ili se tekstura promijenila. Također mora biti u stanju primijetiti da je nešto neugodno.

Djeca žele oponašati svoje roditelje prilikom korištenja kupaonice.

Ako prepoznamo ove promjene u ponašanju kod naše djece onda možemo početi s tehnikama sjedanja na tutu. Tako možemo postepeno prestati koristiti pelene.

 

Metode za provjeru do koje je faze dijete došlo

 

Da bismo provjerili je li ova faza postignuta, možemo npr. uraditi slijedeće: pokušajte im dati mnogo tečnosti. Onda možemo pričekati nekoliko sati da vidimo kako reagiraju kad osjete potrebu za mokrenjem.

Možda će vam vaše dijete dati znak, npr. da je dodirnulo pelenu, načiniti određeni izraz lica ili se kretati na određeni način. Dakle, to ukazuje da je dijete svjesno onoga što doživljava i da nije u razdoblju kada je još uvijek normalno nositi pelene.

 

Ako dijete samo može prepoznati kada može na tutu, ono ima impuls da kontrolira svoj mjehur. Međutim, nema nikakvog znaka kontrole, bez svijesti o tome.

Djeca ne bi smjela biti prisiljena prevladati faze koje još nisu dostigla. Primjerice, u prvoj fazi kontrole mjehura, dijete pokazuje da je mokro kada se već popiškilo u svoju pelenu.

 

U naprednijim fazama, oni nam govore kada uriniraju. U sljedećoj fazi upozoravaju nas prije nego se to dogodi. Kada smo sigurni da su svladali sva tri nivoa, vrijeme je da se odrekne pelena i počne koristiti tutu.

 

Napominjemo da je ovaj proces spor, ali se stalno razvija. Pokažite interes, promatrajte signale koje vam dijete daje i potičite ih slatkim riječima i gestama. Pohvalite svaki mali razvoj kako biste podržali daljnji napredak.

 

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave