Kada mogu napraviti kućni test za trudnoću?
Joyful with positive pregnancy

Kada mogu napraviti kućni test za trudnoću?

Na mnogim kućnim testovima za trudnoću, koji su dostupni na tržištu, istaknuta je činjenica da su vrlo osjetljivi na promjene u hormonima i da mogu detektirati trudnoću ranije od drugih testova.

To je i dobro i loše – dobro jer možete saznati da ste u drugom stanju čim dođe do najmanje promjene u razini hormona, no njihova je loša strana da su rani spontani pobačaji (tzv. biokemijske trudnoće) relativno učestali, odnosno pojavljuju se u otprilike 25% trudnoća.

Vrlo je česta pojava da žena ima spontani pobačaj prije nego što uopće sazna da je trudna jer tijelo pobaci prije redovitog menstrualnog krvarenja, i menstruacija uslijedi prema uobičajenom rasporedu. U tom slučaju, možete se nadati trudnoći (pre)rano, samo jer postoji mogućnost da test pokaže manju promjenu u razinu hCG hormona.

Koji dan ciklusa je najbolji za napraviti test za trudnoću?

Najbolji dan ciklusa da napravite test za trudnoću je prvi dan nakon što izostane menstruacija, odnosno prvi dan kada primijetite da vam menstruacija kasni. Kad radite test tako rano, korisno ga je napraviti ujutro, jer su hormoni u prvom jutarnjem urinu najkoncentriraniji i test će se lakše očitati (odnosno, crta ili plus će biti tamniji).

Ponekad je čekanje vrlo teško, posebno ako vam je prva trudnoća, no ipak je bolje čekati prvi dan izostanka menstruacije. Samo par dana čekanja može značiti da ste puno sigurniji u tome jeste li trudni ili ne.

Koliko urina trebam sakupiti da bi napravila test za trudnoću?

Ne treba puno urina da bi test bio tačan. Ovisno o vrsti testa koji ste kupili, dovoljno je ili se pomokriti na štapić testa (proći ga kroz mlaz urina) ili pak sakupiti otprilike jednu do dvije velike kašike tekućine u jednokratnoj čaši.

Prije nego koristite test za trudnoću svakako provjerite da testu nije istekao rok valjanosti. Rezultati na testu kojemu je prošao rok valjanosti nisu pouzdani.

Koji test za trudnoću je najbolji?

Studija iz Njemačke objavljena 2014. godine pokazala je da većina kućnih testova za trudnoćunije testirana u neovisnim, prospektivnim studijama te da njihova tačnost nije na taj način evaluirana. Stoga, imajte na umu da ne možemo znati koji su testovi bolji, a koji lošiji – sve je to marketing.

roda.hr