Kada kupiti djetetu mobitel ?

Kada kupiti djetetu mobitel ?

Vaše dijete je dostiglo tu dob kada traži od vas da mu kupite telefon, a vi ste se odjednom našli u velikoj nedoumici. Naravno da je u pitanju jako velika i jako osjetljiva odluka, ali ipak nemojte se previše zamarati oko toga. Pa šta ako i kupite djetetu telefon i shvatite da ono još nije dovoljno zrelo, jednostavno mu ga oduzmite ili korištenje telefona koristite kao nagradu za dobro ponašanje.

Kada djetetu kupiti mobitel?

U kojoj dobi će dijete dobiti mobitel ovisi od djeteta do djeteta. Kad je i više djece u obitelji, ne mora biti da će svako dobiti mobitel u istoj dobi. Jedno će za to biti spremno s 11, a drugo s 15 godina. Pri odluci kada ćete svom djetetu kupiti prvi mobitel u obzir treba uzeti njegovu mentalnu zrelost, potrebe, tendencije, koliko je opterećeno školskim i izvanškolskim aktivnostima te koliko koristi ostalu tehnologiju.

Pravilno korištenje mobitela

Precizno objasnite djetetu za što sve mobitel može koristiti što će se mijenjati i širiti kako će dijete rasti čime će se mijenjati i njegove potrebe. Otvoreno razgovarajte s djetetom o tome kakve će biti posljedice ako mobitel neće pravilno koristiti. Razmislite o tome da li pritisak (od strane vašeg djeteta i od strane drugih roditelja) utječe na vašu odluku. Kod donošenja odluke o kupnji prvog mobitela roditeljima bi na prvom mjestu trebala biti dobrobit djeteta, a nikako ne bi trebalo popustiti pritisku okoline.

Čemu telefon služi

Prije nego i dobiju mobitel, mnoga djeca već koriste uređaje s igricama, aplikacijama i društvenim mrežama. Telefon kao takav nerijetko koriste najmanje pa obratite pažnju na to da ga naučite i koje su druge funkcije mobitela što mu možete pokazati na vlastitom mobitelu.

Dajte djetetu pozitivan primjer

Ne postaju samo djeca ovisna o ekranima tehnoloških uređaja. I roditelji često previše koriste mobitele, računala i slične uređaje, a neki i nisu svjesni koliko ih puno koriste te da to prerasta u ovisnost. Razmislite o tome kakav primjer pružate djetetu, kakav obrazac ponašanja mu želite prenijeti. Razmislite o tome kakve uspomene želite da vaše dijete ima i zatim odlučite kako ćete kao obitelj koristiti tehnološke uređuje.

Mobitel nije nužno zlo

Roditelji se često fokusiraju samo na negativne aspekte davanja mobitela djetetu i dopuštanja korištenja ostalih tehnoloških uređaja, ali nove tehnologije pružaju i puno toga korisnog i dobrodošlog. Razonoda i igrice, koriste li se umjereno, mogu donijeti puno zabave, a mobiteli komunikaciju čine lakšom nego ikada prije. Uzmite to u obzir kada razmišljate o tome je li vrijeme da vaše dijete dobije svoj prvi mobitel.