Kada je pravo vrijeme da vaš mališan proba nove neobične ukuse tropskog voća?

Egzotični voćni ukusu za vašu bebu. Zašto ne?

Mame već dobro znaju da pedijatri savetuju da u ishranu beba već od petog ili šestog mjeseca treba uvesti voće. Obično je redosljed takav da se bebi prvo daju sokići, a zatim i kašice od voća, uz preporuku za uvođenje po jedne vrste voća, kako bi se beba postepeno navikavala na nove ukuse. Također, bebama najprije treba davati lokalno voće poput jabuke, breskve, šljive, kruške.

Ali šta je sa egzotičnim voćem i kada je pravo vrijeme da vaš mališan proba i nove, neobične ukuse tropskog voća? Pedijatri savetuju da ove prave vitaminske „bombe“ u obliku voća ponudite djetetu od šestog ili osmog meseca. Tropsko voće prepuno je vitamina i minerala, vlakana, a sadrži i dosta vode, pa može predstavljati pravu osvežavajuću užinu kojoj će se vaše djete radovati.

Banana spada u voće koje se najlakše vari i pedijatri preporučuju da se djeci daje odmah posle jabuke. Izuzetno su hranljive, sadrže kalijum i vlakna koja pomažu normalizaciju funkcije crijevnog trakta, a bogate su i vitaminom B6, vitaminom C i vitaminom B2. Ovo voće ima visok energetski kvalitet zbog sjajne kombinacije proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala.

Mango je bogat vitaminima A, B, i C, ima malo kalorija i masti, ali i veliki procenat vlakana koja povoljno utiču na varenje. Dobar je izvor gvožđa i antioksidansa, kao i proteina koji su potrebni vašoj bebi za rast.

Papaja se u ishranu beba uvodi nakon banana, avokada, batata, a kao i banane predstavlja izuzetno lako varljivu hranu koju bebe lijepo podnose. Bogata je antioksidansima, vitaminima A, B i C, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i kalijumom.

Citrusno voće se uvodi nešto kasnije, oko prve godine, a bogato je vitaminom C i vitaminima B kompleksa, kao i fosforom, kalcijumom, gvožđem, nutrijentima i zaštitnim vlaknima.

Kada odlučite da je vrijeme za tropsko voće, postavlja se pitanje kako da budete sigurni u njegov kvalitet? U bolje snabdjevenim radnjama moguće je pronaći kvalitetno tropsko voće, a pored toga preporuka mamama je da ga potraže i u već napravljenim, spakovanim kašicama. U Nutrino asortimanu domaće dječje hrane, dostupan je ukus voćnog pirea – jabuka, mango, papaja i banana.

Proizvedeni po najvišim evropskim standardima, bez aditiva, konzervansa, sa pažljivo kreiranim spojem prirodnog, biranog voća, Nutrino pirei predstavljaju sjajan način da u ishranu djeteta uvedete visoko – kvalitetne voćne užine. Novi ukus dolazi u praktičnom, pauč pakovanju od 100 g, sa zatvaračem koji omogućava ponovnu upotrebu i istovremeno sprječava curenje, što ga čini idealnim za konzumiranje van kuće.  Pored egzotičnog ukusa, mamama su na raspolaganju i drugi već dobro poznati voćni ukusi, poput jabuke, kruške, banane, breskve, dinje, kao i miksevi koji podrazumevaju kombinaciju različitog voća, u pakovanjima od 100 i 220 g.

Uskoro nam stiže lijepo vrijeme i prilika da sa svojim mališanima boravimo u prirodi. Bilo da se odlučite za voće sa naših prostora, ili neobičnije ukuse tropskog voća, budite sigurne da vaša beba unosi dovoljne količine vitamina i minerala kroz zdrave voćne zalogaje koje sada lako možete ponijeti svuda sa sobom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave