Kada je potrebno uraditi bris cerviksa?

Kada je potrebno uraditi bris cerviksa?

Bris cerviksa najlakši je i najčešći način otkrivanja infekcija prisutnih u ženskom reproduktivnom sistemu i spada u standardne preglede koje izvodi svaki ginekolog. Najčešće se radi kada se sumnja na zarazne bolesti, bile one uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama. Bitno je na vrijeme otkriti infekcije jer napravovremenim liječenjem gotovo sve spolno prenosive bolesti uzrokuju neplodnost. Kao i kod Papa testa , nekoliko dana prije uzimanja brisa ne preporučuje se upotreba tampona, sredstava za intimnu njegu koji mogu narušiti prirodni pH, upotreba bilo kakvih vaginalnih lijekova, ispiranje cerviksa i barem 2 dana apstiniranja od seksa kako bi nalazi bili što točniji.

Sam bris cerviksa traje veoma kratko kada vaš ginekolog dok ležite uzima uzorak prije čega umeće spekulum u rodnicu kako bi cerviks bio lakše dostupan. Štapićem sa vaticom na vrhu uzorak se uzima upravo sa inficiranog područja u periodu kada je infekcija najsnažnija, a ne dotiče tkivo pri ulazu. Najčešće se uzima tako da se štapićem „sastruže“ uzorak i potom se šalje na analizu.

Brojne su posljedice nepravovremenog liječnja. Chlamyidia trachomatis, znana kao klamidija uz HPV je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu. Problem se javlja jer u samom početku razvoja infekcije veoma rijetko se javljaju ikakvi simptomi te ju je teško prepoznati. Kada simptomi budu prepoznatljivi, nerijetko je bolest već jako uznapredovala te može imati opasne posljedice.

Gonoreja i sifilis se u moderno vrijeme jako rijetko javljaju. No posljedice su slične kao i kod klamidije. Neplodnost i komplikacije u trudnoći ukoliko do trudnoće uopće dođe.

Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis su najčešći uzrok većine infekcija urinarnog i genitalnog trakta. Uz neplodnost i opasnost od pobačaja kod ovih infekcija  su česte pojave anomalija na plodu. HPV (humani papiloma virus)  je skupina virusa koji se prenose kako seksualnim putem, tako i bilo kakvih tjelesnim kontaktom i jedan je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Neke vrste, ukoliko se pravovremeno ne liječe uzrokuju rak grlića maternice, dok su druge bezazlenije i uzrokuju pojavu genitalnih bradavica.

Izvor vijesti: Trudnoca.hr