Kada je beba spremna za sjedenje?

Kada je beba spremna za sjedenje?

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet mjeseci zauzima kada je na leđima, vidjećemo dosta sličnosti sa sjedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vrijeme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, vidjećemo da beba u stvari sjedi.

Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sjedenje. Kada bi ste na ovom uzrastu stavili bebu  da sjedi, težina gornjeg dela tela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja. Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sjedećeg položaja.

Većina beba prvo nauči da se podiže na koljena i da puzi prije nego što samostalno počne da sjedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sjednu a onda iz sjedećeg prelaze u četvoronožni položaj. U osmom mjesecu beba se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvežbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sedenje.

Tek krajem devetog meseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sjedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sjedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puzi oslanjajući se na šake.

Sa godinu dana  većina beba preko bočnog sjedećeg položaja dođe do sjedećeg bez tuđe pomoći .

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sjedne ona će sjediti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Tek sada je potpuno bezbjedno ostaviti bebu i sjedećem položaju.

Pored rizika da dođe do promjena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju.

mojpedijatar.co.rs