Kada i zašto se javljaju jutarnje mučnine?

Kada i zašto se javljaju jutarnje mučnine?

Jutro je, osjećate se nelagodno i ne možete ni pomisliti da napravite svoje omiljeno jelo? Vjerovatno ste trudni. Jutarnje mučnine jedan su od najranijih znakova trudnoće, a javljaju se između 6. i 9. sedmice.

Doktori još uvijek nisu sigurni zbog čega se javljaju, ali vjeruju da je to zbog hormonalnih promjena u tijelu. Moguć je uzrok i nizak nivo šećera u krvi.

Iako je neugodno, niste jedini. 85% žena ima jutarnje mučnine, ali postoje načini kako da ih ublažite.

Kako ih ublažiti?

  1. Jedite češće i manje

Jedite manje obroke ali više puta na dan. To održava stabilnost šećera u krvi i sprječava mučninu nakon obilne večere.

  1. Jedite bezličnu hranu

Umjesto začinjenog, jedite obični slani čips, krekere ili pahuljice bez dodataka. Možete uzeti šaku slične hrane prije regularnog obroka da pripremite stomak.

  1. Uronite u svijet đumbira

Već dugo godina đumbir se koristi kao prirodni lijek protiv jutarnjih mučnina. Možete ga naći i u apoteci, u kombinaciji s drugim prenatalnim vitaminima. Sadrže folnu kiselinu a ne sadrže željezo. Daje vama i djetetu potrebne vitamine, a uz 1300 mg đumbira dnevno možete uveliko smanjiti mučnine.

  1. Jedite ranije

Većina mučnina javlja se zbog praznog stomaka. Dobra je ideja ostaviti kutiju krekera na noćni sto, jer će vam biti na dohvat ruke prije nego što krenu mučnine.

  1. Pijte puno tečnosti

Voda je ključna jer vam treba nešto da zamijeni tečnost koju gubite. Čak i ako niste gladni, pokušajte piti pomalo vode više puta u toku dana.

  1. Udovoljite svojim trudničkim željama

Pojedite ono što vam traži tijelo, samo pazite da je odobreno za trudnice. Mnoge mame kažu kako su na taj način spriječile pojavu mučnina.

  1. Prepoznajte šta uzrokuje vašu mučninu

Nekim ženama je muka na jake mirise, određenu hranu i zbog umora. Ako ste primijetili da vas nešto navodi na mučninu, izbjegavajte to. Mnogim ženama je problem željezo, iako je dobro za vrijeme trudnoće, ne mora se nužno uzimati u prvom tromjesečju a može stvoriti neugodan osjećaj.

  1. B6 vitamin

Istraživanja pokazuju da su vitamin B6 i đumbir odličan lijek za borbu protiv mučnine. Oni mogu smanjiti mučninu i povraćanje na početku trudnoće.

  1. Ne miješajte piće i hranu

Neke od žena rekle su da im miješanje hrane i pića smeta i da su se osjećale puno bolje kad su ih konzumirali odvojeno.

Kada će prestati jutarnje mučnine?

Mučnine se pogoršavaju u prvom tromjesečju i vjerovatno će biti najgore između 9. i 10. sedmice. Nakon toga trebale bi se postepeno povlačiti, otprilike između 14. i 16. sedmice.

Izdržite! Za većinu žena jutarnje mučnine su nesnosne ali su prolazne. Ako mislite da je povraćanje prečesto i mislite da ima razloga za brigu, posjetite doktora što prije.