Kada i zašto ne biste trebali voziti u trudnoći?

Postoji čudan veći rizik povezan s vožnjom dok ste trudni. Studija iz 2014 godine sugerisala je da je za žene 42 posto vjerovatnije da će učestvovati u ozbiljnim saobraćajnim nesrećama tokom drugog tromjesečja od onih koje nisu bile trudne

 

Uvod: Kad ste trudni, stišćete kočnice na puno zabavnih stvari kako biste održali zdravlje sebe i svoje bebe: vožnja toboganima, vruće kupke, odlazak u pubove… shvatate suštinu. Uz sve ono što vam je zabranjeno raditi u trudnoći, ne bismo vas krivili što se pitate da li još uvijek smijete obavljati normalne ljudske aktivnosti poput tuširanja, šetnje plažom i sjedanja za volan automobila. Odgovor na sva ova pitanja uglavnom je odlučno da! I dalje možete živjeti svoj život dok ste trudni. Ipak, postoji nekoliko osnovanih briga oko sigurnosti vožnje tokom trudnoće. Evo kako saznati da li i dalje trebate voziti ili ključeve predati partneru, mami, BFF-u ili čak prijateljskom vozaču taksija.

Rizici vožnje tokom trudnoće

Devet i po puta od deset, vožnja tokom trudnoće je potpuno u redu. Prilično smo sigurni da bi se svijet zapravo potpuno zaustavio, da je trudnoća diskvalifikator za sjedenje za volanom. Ipak, moramo vam reći: Postoji čudan veći rizik povezan s vožnjom dok ste trudni. Studija iz 2014. godine sugerisala je da je za žene 42 posto vjerovatnije da će sudjelovati u ozbiljnim saobraćajnim nesrećama tokom drugog tromjesečja od onih koje nisu bile trudne. Da, tek u drugom tromjesečju. U prvom i trećem tromjesečju rizici su bili isti kao i izvan trudnoće.

Povećani rizik se također nije odnosio na trudnice koje se voze u automobilima kao putnici ili učestvuju u bilo kojim drugim fizičkim aktivnostima često povezanim sa povredama tokom trudnoće.

Ovdje se postavlja pitanje – šta je s tim ?!

Pa, istraživači studije nisu provjeravali zašto se to događa, iako stručnjaci pretpostavljaju da su za to krivi vaši hormoni trudnoće. U drugom tromjesečju uobičajeno je da vas muči čitava gomila super ometajućih problema, poput umora i nedostatka sna, zahvaljujući spomenutim hormonima, a to bi moglo doprinijeti da budete manje oprezni u vožnji.

Sigurnost sigurnosnog pojasa tokom trudnoće. Vožnja se i dalje smatra prilično sigurnom aktivnošću tokom trudnoće. Međutim, ako ćete sjesti za volan, morate se zaštititi: uvijek biste trebali vezati sigurnosni pojas. Ako pravilno vežete pojas, mala je šansa za povredu vaše bebe tokom normalne vožnje, pa čak i tokom saobraćajnih nesreća. Ono malo šanse koja postoji je minimalna u usporedbi s rizicima da uopće ne vežete sigurnosni pojas.

Što se tiče udobnosti korištenja tipičnog sigurnosnog pojasa u tri tačke tokom trudnoće (i to sigurno), evo nekoliko savjeta:

  • Postavite dio pojasa u krilu što je više moguće ispod stomaka, a ne ravno preko.
  • Držite sjedalo što dalje od volana, a istovremeno održavajte lagan pristup važnim stvarima poput kočnica i gasa.
  • Razmislite o podešavanju ugla volana prema gore, tako da donja ivica nije direktno paralelna sa vašim stomakom.
  • Provjerite je li rameni dio pojasa pravilno postavljen (preko ramena i dolje po sredini prsa). Ako vam bude ugodnije, možda ćete moći koristiti pozicioner za sigurnosni pojas kada ste trudni. To omogućava da vam pojas u krilu bude pričvršćen između nogu – umjesto na jednoj strani – tako da leži na vrhu bedara, a ne ispod stomaka. Ipak, preporučujemo da prvo provjerite sa svojim ginekologom ili babicom da li je to sigurno za vas.

Sad kad znate kako da vozite sigurnije dok ste trudni, kada uopće ne biste trebali voziti? Evo nekoliko scenarija.

  • Ne vozite kad -> imate jaku mučninu

Ako vam je mučnina toliko jaka da ne možete sići s kauča (ili, budimo iskreni, poda kupatila), ne biste trebali sjesti za volan. Mislili ste da je zastrašujuće podnijeti neočekivano kihanje tijekom vožnje? Neočekivano povraćanje je puno gore. A da se ne spominje činjenica da mučnina često dolazi s vrtoglavicom, još dva ne-ne za vožnju u trudnoći.

  • Ne vozite kad -> ne možete doći u siguran položaj

Morate namjestiti sjedalo tako da ne možete doći do papučice kočnice. Trebate zataknuti rameni pojas iza sebe, jer je preuzak preko vaših grudi. Morate okrenuti tijelo na bok kako biste skinuli pritisak s bolnog desnog kuka. Bez obzira na položaj koji pravite, ako vas trudnoća tjera da vozite u nesigurnom položaju, trebate prestati – barem dok se ne vratite u sjedeći položaj u koji biste trebali. Ako radite bilo šta drugo, povećavate rizik od saobraćajnih nesreća, a da ne spominjemo tjelesne povrede čak i u normalnoj vožnji, na primjer ako trebate naglo stati.

  • Ne vozite kad -> ne možete često stajati

Kad smo kod iznenadnih zaustavljanja, nemojte ulaziti u automobil ako nećete moći zakazati nekoliko pauza duž puta do vašeg odredišta. Kada ste trudni, veći je rizik od nečega što se naziva duboka venska tromboza (DVT), krvni ugrušak koji često počinje u nozi i može se pomaknuti do pluća, što uzrokuje ozbiljne i potencijalno fatalne posljedice.

Najbolji način da izbjegnete ozbiljni krvni ugrušak u vožnji? Neka krv teče, s puno pauza. I ostanite hidrirani!

  • Ne vozite kad vam -> trudnoća ograničava kretanje

Ako se ne možete okrenuti da biste vidjeli svoju mrtvi ugao, imat ćete problem kada je u njemu stvarno vozilo! Kad vam je stomak ogroman, bolovi u leđima bjesne ili ste jednostavno previše ukočeni da biste provjerili retrovizore ili rotirali gornji dio tijela s jedne na drugu stranu tokom vožnje, trebali biste se odjaviti.

  • Ne vozite kad -> ne možete obratiti pažnju na cestu

Svugdje bi se svi trebali fokusirati na cestu i samo na put tokom vožnje. Ipak, ova riječ upozorenja posebno vrijedi ako ste trudni: Već ste osjetljiviji na distrakciju zahvaljujući mučnini, žgaravici, nesanici, bolovima, stresu, tjeskobi i trudničkom mozgu. Distrakcija vas čini izuzetno ranjivim na ljudske greške. Ako opet ne vjerujete svojoj sposobnosti vožnje kao da imate 18 godina, a vaš instruktor autoškole koji sjedi na suvozačkom mjestu spreman je presuditi i kritizirati svaki vaš pokret, provjerite možete li se voziti s nekim drugim.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave