Kada djeca počinju pričati?

Kada djeca počinju pričati?

Jeste li primijetili da su neki vršnjaci vašeg djeteta uveliko počeli pričati ali vaše dijete još nije reklo ni riječi?

Ne brinite. Trenutak kada djeca počnu pričati zavisi o razvoju. Neke bebe počnu pričati prije nego što navrše jednu godinu, dok neke ne kažu ni riječi prije 13. mjeseca. Najbitnije je da se ne opterećujete tim i da pustite da dijete počne pričati kada njemu to bude odgovaralo.

U toku prvih mjeseci bebe počnu izgovarati slogove koji nemaju smisla, nakon čega pokušavaju imitirati zvukove koje čuju, i onda počnu izgovarati čitave riječi.

Razvoj govora

Svako dijete se razvija na svoj način, ali ako želite znati više o tome obratite pažnju na nekoliko stvari u toku prvih godina njegovog života.

  • Prva godina. Bebe počnu komunicirati već od rođenja uz pomoć plača, smijeha, zvukova i gestikulacije. Nakon drugog mjeseca već izgovaraju neke slogove a nakon devet mjeseci moguće je i da čujete njihove prve riječi, od kojih su to najčešće „mama“ ili „tata“ iako one ne razumiju šta to znači. Između 12. i 15. mjeseca djeca uče imitacijom zvukova ili riječi koje čuju. U ovom dobu mogu razumjeti i neke osnovne riječi.
  • Od 18 do 24 mjeseca. Djetetov vokabular se postepeno povećava, i oko 2. godine već mogu izgovoriti između 20 i 50 riječi. U ovoj dobi razumiju složenije naredbe.
  • Od 2. do 3. godine. U ovoj fazi dijete ima veći vokabular, razumiju neke glagole i mogu izgovoriti kratke rečenice, od dvije do pet riječi. Mnoga djeca razumiju i razne upute.
  • Od 3. godine. U ovim godinama djeca već mogu izgovoriti duže i složenije rečenice, i njihov izgovor se poboljšava. Moguće je razumjeti skoro sve što govore.

Svako dijete ima svoj tempo razvijanja i ne postoji tačno vrijeme kada bebe počnu pričati. Nije moguće znati tačno kada će vaše dijete početi pričati, ali vi im možete pomoći imajući u vidu navedene činjenice.

Prema istraživanjima jedno od petero djece kasnije nauči pričati, s obzirom da je moć govora za djecu jedno od najtežih vještina koje moraju savladati. U mnogim situacijama je teško razaznati da li dijete ima problem ili jedostavno „čeka svoje vrijeme“, pa se nemojte previše brinuti. Ako imate dodatnih pitanja možete se i posavjetovati sa pedijatrom.

Leave a Reply