Kada bebe počinju hodati

Kada bebe počinju hodati

Većina roditelja se pita kada će njihova beba početi hodati.

Odgovor na to pitanje nije jednostavan jer je svako dijete drugačije. Bebe počnu puzati s otprilike 10 mjeseci, a počnu hodati između 12. i 15. mjeseca. 

Pedijatri smatraju da postoji nekoliko faza kod početka hodanja, iako svako dijete uči na svoj način. 

  • Od trenutka kad se rode do prvih dva mjeseca, novorođenčad počnu da pokreću noge kao da hodaju. Ako ste primijetili da naslanja noge na vas dok je držite ispod ruka, to je bebin refleks u kojem pokušava da se osloni na tvrdu površinu. Većinom prestane nakon nekoliko sedmica. 

  • Nakon 7 mjeseci bebe već pokreću i ruke i noge kao da žele ustati. Ovakvi pokreti ojačavaju njihove mišiće i kičmu i pripremaju ih za puzanje. Bebe do 8 ili 9 mjeseci već mogu stajati na nogama uz vašu pomoć.

  • Oko 10 mjeseci bebe obično počnu puzati, što je odlično za njihovu motoriku ali i omogućava da istražuju. Prvih nekoliko mjeseci bebe pužu dok su im tijelo još dira pod.

  • Između 11 i 12 mjeseci bebe počnu puzati s obje ruke i noge na podu. Ako im date ruku mogu početi i hodati.

  • Nakon 12 do 15 mjeseci djeca općenito počnu samostalno hodati. U početku djeca hodaju raširenih noga i ruka, što im daje čvrst oslonac i ravnotežu. Naravno prvi koraci su neujednačeni, nesigurni i nestabilni. Trebat će im malo vremena da se naviknu. Prijevremeno rođene bebe počnu hodati malo kasnije, između 14 i 18 mjeseci. 

Hodanje zahtijeva ravnotežu, fizički napor, ali i psihički napor zbog čega je bitno znati da će svaki početak biti drugačiji kod svake bebe. Razvijenost nervnog sistema i vaša podrška su također ključni. 

Za bebe je uobičajeno i da hodaju na prstima do druge godine, što je sasvim uredu i ne predstavlja nikakav problem. Ako dijete nastavi i dalje hodati na prstima, savjetujemo da posjetite pedijatra da uklonite sumnje potencijalnog neurološkog problema.

Sad kad znamo da ovaj proces zahtijeva vrijeme i strpljenje, pomozite svojoj bebi da što lakše i brže počne hodati. 

Leave a Reply