Kada bebe mogu početi piti vodu?

Ako je beba mlađa od 6 mjeseci voda se ne preporučuje.

Kad napune 6 mjeseci mogu piti pomalo vode, ali bebama voda treba tek kad napune godinu dana. Evo zašto bebe trebaju piti mlijeko u prvoj godini života.

Je li voda sigurna za moju bebu?

Nije potrebno niti sigurno da beba pije vodu prije 6 mjeseci, ona iz mlijeka dobije sve što joj treba. Mlijeko iz dojke sadrži 80% vode. Ako je vani vruće dajte joj mlijeko samo ako beba to traži. Mlijeko je većinski voda, ali sadrži i potrebne nutrijente. Bebama je opasno davati vodu prije 6. mjeseca zato što neće dobiti ono što joj treba. To dovodi do neuhranjenosti, odvikavanja a nečista voda može uzrokovati dijareju i infekcije.

Mogući rizici ako bebi date vodu prerano

Rano odvikavanje

Dojenje radi na principu potrebe i potražnje. Vaše tijelo proizvodi mlijeko dokle god dojite. Ako vašoj bebi počnete davati vodu, postoji rizik da će to biti znak za vaše tijelo da prestane proizvoditi mlijeko.

Infekcija

Voda nije uvijek dovoljno čista za bebin organizam i može uzrokovati infekcije i dijareju. Dijareja dovodi do dehidracije i neželjenog izbacivanja nutrijenata koje je dobila iz mlijeka, prije nego što njeno tijelo uspije upiti sve što joj treba. Tako dolazi do neuhranjenosti.

Neuhranjenost

Vašoj bebi trebaju nutrijenti iz mlijeka ili formule, pogotovo prvih 6 mjeseci. Kao što smo već spomenuli, ako bude pila vodu iz mlijeka neće dobiti ono što joj treba. Voda kod bebe prije 6 mjeseci može stvoriti neuravnotežene elektrolite i smanjiti unos mlijeka, oduzimajući joj nutrijente koji su ključni za njen razvoj.

Kada i kako dati vodu bebi

Kad navrši 6 mjeseci možete polako početi davati pomalo vode, iz čaša ili kroz slamku. Bitno je da ne dajete iz boce da bi beba počela razvijati oralnu motoriku i naučila piti iz čaše.

 

Sa 6 mjeseci bebi treba davati najviše 200ml vode dnevno. Prije godine dana ne bi trebala uzimati više.

Bebi zapravo ni tada ne treba voda, ovo je više da bi naučile piti iz čaše. Kad napune godinu dana bebe mogu piti do 900ml dnevno.

Ako primijetite da je vaša beba mlađa od 6 mjeseci žedna, oduprite se želji da joj date vodu. Ako vidite da je žedna dajte joj mlijeko. Možete joj davati pomalo vode nakon 6 mjeseci, a s godinu dana može piti više, ali ne više od 900ml dnevno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave