Kada bebe mogu čuti u utrobi?

Kada bebe mogu čuti u utrobi?

Dobra je ideja pričati s vašim stomakom koji raste. Možete i čitati knjige ili pjevati uspavanke

 

Kako vaša trudnoća napreduje,  prirodno je da ćete htjeti pričati s bebom, pjevati uspavanke i čak pitati vašeg partnera da priča vašem stomaku. Ali, mnoge mame zanima da li je sva ova priča ni za šta ili čak pomalo blesava. Nakon svega, kada vas bebe zapravo mogu čuti?

Kako se razvija bebin sluh

6 sedmica

Na početku otprilike 6 sedmica trudnoće, ćelije untar mozga vašeg malog kikirikija počnu da se povezuju u jedinstvena tkiva koja će eventualno izrasti u mozak, lice, uši, oči i nos. Iako ne možete još vidjeti bebine uši putem ultrazvuka, zamršeni raspored cijevi ili kanala koje predstavljaju unutarnje uho počinju da se razvijaju.

9 sedmica

Nakon devet sedmica pojavit će se male izrasline sa strane bebinog vrata, koje predstavljaju njene buduće uši. Iako nisu na pravom mjestu, one će se pomjeriti tamo gdje trebaju biti s vremenom. Od tada, postat će sitne, savijene, male uši koje ćete vjerovatno obožavati kad se beba rodi.

Uši vaše bebe će nastaviti da se razvijaju kroz prvo i drugo tromjesečje. Naprimjer, unutarnje uho povezat će neurone u mozgu koje su zadužene za obradu zvuka. U međuvremenu, sitne kosti u srednjem uhu, koje osjete vibraciju zvučnih talasa će se također početi razvijati.

16 sedmica

Nakon otprilike 16 sedmica trudnoće, vrlo je vjerovatno da će se struktura bebinih ušiju formirati dovoljno da će vaša beba  vjerovatno početi otkrivati zvukove.

Zapravo, neki od prvih zvukova koje će vaša beba čuti su otkucaji vašeg srca, grgoljenje u vašem stomaku i zvuk zraka koji ulazi i izlazi iz pluća kada dišete. I kako se bebin sluh razvija, počet će slušati i moći će čuti zvukove van utrobe.

24 sedmice

Zapanjujuće, do 24. sedmice, istraživanja su otkrila da mnoge bebe okrenu svoje glave kao reakciju na glasove i druge zvukove.

Imajte na umu da ono što čuje van utrobe nije isto što beba čuje unutar tijela. Zapamtite, amnionska tekućina je okružuje kao i slojevi u vašem tijelu, pa čak iako su se uši vaše bebe u potpunosti formirale, zvuk koji čuje u utrobi je mumljanje. Nema zraka da prenosi zvuk.

Čujte ono što oni čuju

Ako želite zamisliti kako je vašoj bebi, vi i vaš partner možete staviti ruku preko usta i pokušati razgovarati. Mumljanje razgovora je ono kako vaša beba čuje razgovore u utrobi. Štaviše, primijetit ćete da možete čuti tonove glasa, ali nećete moći razumjeti sve riječi. Ovako vaša beba čuje u utrobi. Zapravo, snimci iz utrobe otkrivaju da su zvukovi izvana napola prigušeni.

Možete također pokušati pjevati pjesmu s pokrivenim ustima. Vjerovatno ćete čuti ton ali ne i riječi. Naravno, što je jači zvuk to će vaša beba bolje čuti, pogotovo kao lavež psa, blizak prolazak voza, sirene ili trube itd. Ali nemojte se brinuti za ove jake zvukove. Dobro je što ovi zvukovi neće oštetiti sluh vaše bebe, ali je i dobro što ih se beba neće bojati nakon što se rodi.

Kako se beba razvija u toku trudnoće

Šta beba najviše čuje

Nije iznenađujuće, najčišći glas koji beba može čuti u stomaku je vaš glas. Razlog je jednostavan. Dok je većina zvukova prenešena zrakom i onda kroz uterus, u kontrastu vaš glas putuje kroz vaše tijelo i vaše kosti. Ovaj proces pojačava taj zvuk vašoj bebi.

Štaviše, istraživanja su pokazala da se bebini otkucaji srca povećaju kada čuju vaš glas, što znači da više reaguju kada vi pričate. Kao rezultat, dobra je ideja pričati s vašim stomakom koji raste. Možete i čitati knjige ili pjevati uspavanke.

Činjenica je, studiji u Proceedings of the National Acadamy of Sciences pokazuju da beba čuje šta njihova mama kaže i prepoznaju riječi nakon rođenja. Interesantno je da su studije pokazale da bebe mogu uočiti suptilne promjene i procesirati složene informacije.

Istraživači na Univerzitetu Helsinki u Finskoj nadgledali su 33 nadolazeće majke i pregledali njihove bebe nakon poroda. Dok su bile trudne, 17 majki slušale su CD jako pojačan s izmišljenim riječima na drugačiji način i drugačije jačine od 29. sedmice do rođenja. Ukupno, majke i njihove bebe čule su beznačajne riječi od 50 do 71 put.

Onda, nakon rođenja, istraživači su testirali sluh svih 33 beba i onda uradili EEG mozga da vide kako su njihovi mozgovi reagovali na izmišljene riječi. Bebe koje su slušale ove beznačajne riječi reagovale su na iste kad su ih istraživači ponavljali. U međuvremenu, druge bebe koje nisu čule CD nisu mnogo reagovale. Istraživači su zaključili da nerođena beba može učiti i zapamtiti isto kao i novorođenče. Shodno tome, vjeruju da vrijedi bebe izlagati više zvukova prije nego što se rode.

Glasni zvukovi i bebe u razvijanju

Mnoge mame su zabrinute da će glasni zvukovi oštetiti bebin sluh, poput koncerta ili glasne noći s prijateljima. U većini slučajeva, taj jedan put neće utjecati na bebin sluh. Međutim, dobra je ideja da se nastavi sa zvukovima normalnog života koliko je god moguće.

Dok je efekat dugog izlaganja buci koje je rezultiralo gubitkom sluha nepoznat, zvuk ima mogućnost da ošteti razvijanje ili rezultira gubitkom sluha bebe u razvoju, kada je preglasno, dugo i kad se stalno dešava. Naprimjer, rad u bučnoj fabrici 8 ili više sati može biti dovoljno buke da ima utjecaj na bebin sluh do nekog nivoa. Kao rezultat, najbolji savjet je da pitate šefa da li se možete privremeno prebaciti na tiše mjesto da radite ili dok se beba ne rodi.

Povezivanje sa stomakom

Vjerovatno ste čuli da će puštanje klasične muzike poboljšati IQ vaše bebe i izgraditi solidnu bazu za njenu budućnost u edukaciji. Ali, nijedno istraživanje ne postoji da se potvrdi ova teorija. Ipak, ne može naškoditi puštanje neke lagane muzike povremeno, vašoj bebi u stomaku pogotovo ako vi uživate i ako vam pomaže da se opustite.

Imajte na umu da su istraživači otkrili da će bebe reagovati na zvukove i riječi koje su čuli u trećem tromjesečju za razliku od beba koji nisu čule ništa u trudnoći. Zato je ovo savršeno vrijeme da pričate sa stomakom koji raste i da podržite partnera da isto radi.

Također, možete čitati knjige i pjevati lagane uspavanke. Sve ove stvari ne samo da pomažu vama i vašem partneru da stimulirate i podržite bebin sluh, već i omogućavaju vam da se povežete s vašom nerođenom bebom.

Sluh nakon rođenja

Statistike pokazuju da otprilike jedna do tri od 1000 beba će se roditi bez sluha. Dok postoji mnogo razloga zašto se to dešava, neki česti razlozi su prijevremeni prood, visok broj bilirubina, određeni lijekovi, trauma i porodična historija.

Nakon što se vaša beba rodi, možete pratiti njen sluh kako raste i biti na oprezu šta očekivati na duži period razvijanja. Naprimjer, razumjevanje šta se smatra normalnim i šta se ne smatra normalnim će vam pomoći da znate kada da popričate s bebinim pedijatrom.

Evo nekih uobičajenih savjeta bazirano na bebinom dobu

  • Od rođenja do 3 mjeseca vaša beba trebala bi reagovati na jake zvukove, prepoznati vaš glas, gugutanje, smirivanje i kada im pričate i treba bi imati različite vrste plača za različite potrebe.
  • Od 4 do 6 mjeseci vaša beba bi vas trebala pratiti očima, primijetiti igračke koje prave zvukove, reagovati na promjenu tona vašeg glasa, primijetiti muziku i smijeh.
  • Od 7 mjeseci do 1 godinu, vaša beba bi se trebala okrećati u smjeru odakle dolazi zvuk, slušati kada im pričate, razumjeti par riječi, brbljati i komunicirati mašući ili podizanjem ruka.

Znati da vaša beba može čuti ono što kažete ili pjevate može biti ohrabrujuće. Ipak, daje vam razlog da kažete naglas šta mislite o boji sobe za bebu ili o različitim stvarima za bebu. Štaviše, pričanje s vašim stomakom je zapravo korisno za vašu bebu. Zato nastavite pričati čak iako se ljudi u prodavnici okrenu i gledaju. Pomažete bebi i razvijanju njenog sluha.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave