Kad djetetu dati prvi mobitel?

Prirodno je biti zabrinut kada vaše dijete postane spremno za svoj prvi mobitel. Potrebna je znatna količina samokontrole za preuzimanje odgovornosti koju donosi posjedovanje mobitela – i većina djece za to nije spremna prije viših razreda osnovne škole, ako i tada.

Roditelji često imaju nejasan osjećaj straha. Da, taj je uređaj sredstvo povezivanja i dopušta vama i vašem djetetu da ostanete povezani čak i kad ste razdvojeni. On je također simbol odvajanja, podsjetnik da vaše dijete sad provodi dosta vremena udaljeno od vas – i drugih odraslih osoba koje ga mogu nadzirati – da mobitel postaje potreban. Još gore, on nagoviješta opasnosti koje vrebaju u vanjskom svijetu, koje u svako vrijeme prijete iskočiti i ugroziti dijete, a vas nema da ih zaustavite.

Ako je vaše dijete s odraslom osobom od povjerenja, ne treba mu mobitel. Kad djeca počnu sama ići do škole ili kad su inače bez nadzora, onda trebaju mobitel zbog sigurnosnih razloga. Što je dijete mlađe kada dobije mobitel, više od njega tražite, jer mu ga je tim teže koristiti  na odgovoran način. Možete li mu primjerice vjerovati da će poštovati vaša pravila o tome koje aplikacije smije skinuti.

Istraživanja pokazuju da djeca koja imaju problema s bilo kakvom tehnologijom vjerojatno imaju probleme koji su širi od nje same, i da će se ti problemi očitovati i u ostatku njihova života. Dakle, ako je vaše dijete većinom odgovorno, obzirno i sretno, on ili ona su vjerojatno odgovorni i u korištenju tehnologije.

Izvor vijesti: roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave