Jutarnja mučnina tijekom trudnoće

Odaberite samo hranu ako je to sve što možete podnijeti.

Na početku ste trudnoće. Vaše dojke su osjetljive, učestalo mokrite, imate istaknute vene na prsima, ali sa svim time se uspješno nosite. Sve dok se jednog dana ne probudite sa neobičnim, nervoznim osjećajem u stomaku. Može li to biti morska bolest? Sigurno se osjeća tako. To, ili najgori mamurluk koji ste ikad imali. Dobrodošli u jutarnje mučnine – a velika je vjerojatnost da ćete sljedećih nekoliko sedmica osjećati tu nemir.

Kada počinju jutarnje mučnine?

Iako taj mučni, neugodni osjećaj u trbuhu često počinje kad izlazi sunce, može pogoditi u bilo koje doba dana i noći. Tehnički poznati kao mučnina i povraćanje u trudnoći (NVP), simptomi obično počinju od šeste sedmice trudnoće. A budući da je taj osjeća kod novopečene trudnice posebno izražen, jutarnje mučnine također uzrokuju da mnoge žene imaju jaku averziju prema određenoj hrani i mirisima. Za veliku većinu budućih mama, jutarnje mučnine obično ne traju puno duže od 12. do 14. sedmice  trudnoće. Međutim, neke žena i dalje ima simptome i u drugom tromjesečju, a vrlo malo, posebno one koje očekuju blizance, neke mogu trpjeti i u trećem tromjesečju. Iako se zbog jutarnjih mučnina možete osjećati loše, to ne šteti vašoj bebi.

Simptomi jutarnje mučnine

Tipični simptomi jutarnje mučnine uključuju:

Mučni, neugodni osjećaj u prvom tromjesečju trudnoće koji mnoge trudnice uspoređuju s morskom bolešću ili mučninom tokom vožnje u automobilu.

Neugodnost koja često dolazi ujutro, ali može isplivati ​​u bilo koje doba dana i noći;

Jaka averzija prema određenim mirisima i hrani koja je toliko snažna da vam može pozliti;

Osjećaj mučnine koji je često popraćen ili odmah nakon njega slijedi osjećaj gladi;

Mučnina koja napada nakon jela;

Mučnina koja je toliko jaka da može dovesti do povraćanja.

Lijekovi za jutarnje mučnince

Iako je jedini lijek za neugodnosti protek vremena, postoji nekoliko načina da se mučnina  u međuvremenu svede na minimum:

Držite se hrane koja vas privlači – zasad, tj. da, čak i ako se radi o istoj hrani uvijek iznova i iznova. Izbjegavajte jesti, vidjeti, mirisati ili čak razmišljati o bilo kojem jelu koje izaziva nemir; začinjena i kisela hrana može biti posebno izazovna, kao i bilo što s jakom aromom. Velike su šanse da ćete moći pronaći nekoliko zdravih namirnica koje možete smirivati ​​ili barem razmišljati o račanju – i koje će se pobrinuti za većinu vaših prehrambenih potreba dok raznovrsnija prehrana ne postane ukusna. Primjerice, predlaže se jesti lako probavljivu hranu poput banana, tosta, riže i umaka od jabuka. Odaberite samo hranu ako je to sve što možete podnijeti. Najbolje je da vitamin A i bjelančevine dobivate iz bresaka i jogurta za večerom umjesto brokule i piletine).

Jutarnja mučnina ne čeka da se ustanete iz kreveta, ali mučnina će najvjerojatnije nastupiti nakon dugog noćnog sna. To je zato što kad već neko vrijeme ne jedete, kiseline koje se „vrte“ oko vašeg praznog trbuha nemaju šta probaviti, osim sluznice želuca – što onda povećava vašu nespokojstvo. Da biste spriječili mučninu uzmite kreker koje možete prvo grickati ujutro. Također je dobra ideja da malo grickate noć ako se probudite usred noći kako biste popiškili – samo da vam trbuh ostane malo pun tijekom cijele noći. Iz istog razloga pokušajte pojesti lagani međuobrok s visokim udjelom proteina i složenim ugljikohidratima – poput kiflice od cjelovitih žitarica i čaše mlijeka ili sira. To će vam pomoći da trbuh bude sretniji kad se probudite.

Jedite često. Ideja je da vam trbuh bude stalno napunjen. Shvatite to kao pravilo, ali nemojte pretrpati trbuh. Vrlo je važno ne dopustite da se vaš stomak potpuno isprazni. Jedite šest mini-obroka tijekom dana, a ne tri velika – opet, kad je trbuh prazan, vjerojatnije će vam biti mučno. Osim toga, manji su obroci lakše probavljivi i manje je vjerojatno da će pokrenuti mučninu i njega

Tokom trudnoće vrlo je važna ishrana bogata bjelančevinama i složenim ugljikohidratima – pomislite: tost od cjelovitih žitarica i maslac od kikirikija, ili tvrdi sir i krekeri – nije dobar samo za bebu, već može i spriječiti mučninu. Izbjegavajte masnu i prerađenu brzu hranu koja je teško probavljiva i može pogoršati vašu mučninu. Često ono što započinje kao ugodna hrana (to je jedino što možete zadržati, pa ga jedete 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici) onda se poveže s mučninom – i zapravo započne novi krug neugodnosti. Pa ako vam je toliko dosta krekera da vam zapravo počinju mučiti, umjesto toga isključite drugi ugljikohidrat.

Toko trudnoće je od iznimne važnosti uzimanje dovoljno tekućine. Ne podnosite vodu? Neke žene smatraju da pijenje i jelo u istom sjedenju previše opterećuje njihov probavni trakt; ako je ovo istina, pokušajte uzimati tekućinu između obroka. Ako vam i od  tečnosti postane neugodnijejedite  poput voća i povrća sa visiokim udijelom vode, koo što su dinje i agruma

Određeni mirisi kod trudnica mogu izazvati mučnine.  Stoga se klonite mirisa koji izazivaju mučninu – bilo da se radi jelima ili parfemima.

Tokom trudnoće uzmimajte svoj prenatalne vitamine kako biste nadoknadili hranjive sastojke koji se gube tokom trudnoće. Uzimanjem određenih vitamina moguće je probroditi mučnine. Međutim,  ako su vaši simptomi posebno grubi, pitajte svog ljekara da zamijeni vitamin s onim s više B6 i manje (ili bez željeza), što može biti posebno teško na osjetljivom trbuhu. Provjerite sa svojim ljekarom trebate li uzimati dodatak vitamina ili dodatak magnezijem ili magnezijevim sprejem za koji neki kažu da može olakšati mučninu.

Đumbir i mučnine u trudnoći: Đumbir može pomoći kod mučnine. Pokazano je u više studija kako bi se smanjila mučnina i povraćanje u trudnoći. Zato se opskrbite se pripravcima od đumbira kao što su čajevi, sokovi, bombona od đumbira, keksa od đumbira, kristaliziranog pića od đumbira. Koristite đumbir dok kuhate – pokušajte napraviti juhu od mrkve od đumbira ili muffine od đumbira – i njime ulijte čaj. Čak i miris svježeg đumbira može smiriti vaš uznemireni želudac

Mnogim je ženama miris i okus limuna ugodan. Kiseli bomboni ili udisanje svježe izrezanog limuna možda će vam olakšati mučnine.

Odmor i uklanjanje stresa. I jedno i drugo može pomoći umanjiti nelagodu. Isprobajte klasične tehnike smanjenja stresa, poput meditacije i vizualizacije ili prenatalne joge, i pokušajte pogoditi vreću onoliko sati koliko možete svake noći.

Operite zube ili isperite usta nakon napada povraćanja i nakon svakog obroka; ovo bi moglo biti lakše kad vam se trbuh malo slegne. (Zamolite svog stomatologa da preporuči dobro ispiranje ili upotrijebite običnu vodu; zube možete oprati vodom ili pastom blažeg okusa ako vaša uobičajena marka doprinosi mučnini.) Ne samo da će to pomoći da usta budu svježa i smanjiti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave