Jovana Krulj: Moji blizanci su rođeni prijevremeno

Jovana Krulj: “Blizanci su rođeni prijevremeno, nekih 20-ak dana su bili na neonatologiji u Podgorici i Beogradu. Zbog tadašnje epidemiološke situacije bili smo prinuđeni biti odvojeni.” 

Jovana Krulj, intervju

Jovana Krulj je tridesettrogodišnja majka blizanaca Irine i Vasilije iz Trebinja koja je poznata na instagramu kao @kruljeva. Jovana na svom Instagram profilu dijeli porodične događaje i zanimljivosti iz svog porodičnog života. Jovana za sebe kaže da je vječiti borac I žena sa velikom vjerom u sutra, bolje sutra. To je svakako bio jedan od povoda našeg intervjua sa Jovanom Krulj. 

Majka ste blizanaca? Kako se snalazite u toj ulozi? Koliko su blizanci stari?

Da, blizanci su stari 20 mjeseci. Kako vrijeme odmiče, rekla bih da se sve bolje snalazim u ulozi mame.  Svaki početak u životu je težak, pa i biti prvi put mama i to dvije bebe odjednom. Jednostavno, kockice se poslože i vidite da je u stvari to to i da se svo čekanje 10 godina isplatilo. 

Kakvi su bili prvi dani nakon poroda kada su blizanci stigli kući?

Rođeni su prijevremeno, tačnije u 8. mjesecu trudnoće, nekih 20-ak dana su bili na neonatologiji u Podgorici i Beogradu. Zbog tadašnje epidemiološke situacije bili smo prinuđeni biti odvojeni. Kada sam ih dovela kući, prva noć je bila nestvarna. Sve je bilo novo, gledaš i ne vjeruješ da su tu. Sjećam se da smo ja i suprug stajali iznad njihovog krevetca i plakali od sreće. Sreće što smo ih konačno dobili, što je sve prošlo kako treba i što smo zajedno. Onda je uslijedio međusobni period adaptacije, navikavanja jednih na druge.  Veliki izazov za mene kao majku je bio taj da uspostavimo dojenje i nakon mjesec dana uspjeli smo.  Još je specifičnije to što su u pitanju dvije bebe, koje traže pažnju svaka za sebe, vjerujem da će  me sve mame blizanaca razumjeti. 

Može li nam predstaviti Vaše mališane? Kakvi su? Možete napisati i neku anegdotu.

Njih dvoje si toliko slični i toliko različiti. Vasilije je emotivniji, mazniji, voli muziku. Sav je u ritmu, obožava da pleše. Irina je harambaša, sve mora da vidi, pipne, proba. Ništa ne može da joj promakne. Sad su u fazi propričavanja i budu jako simpatični kada čevrljaju izmnđu sebe, fantastično se razumiju. 

Koliko su danas roditelji posvećeni svojoj djecu uzmajući u obzir ubrzan tempo života? Kako Vi provodite svoje vrijeme?

S obzirom na današnji tempo života, gdje roditelji gledaju da obezbjede djeci sve potrebno, negdje se sagori u toj želji. Trka za boljim životom ostavlja trag, a to se najviše vidi u pdnosu između roditelja i djece. Roditeljstvo je samo po sebi veliki izazov i odgovornost. Te male ljude treba izvesti na pravi put.  Što se našeg zajedničkog vremena tiče ja sam sa njima što se kaže 24/7. Imamo neki ustaljeni ritam, za jelo, igru, spavanje. Gledam što više da im posvetim vremena jer sada su u fazi konstantnog napretka. Što više grljenja, maženja, vjerujem da će to najviše pamtiti. Svaki naš zajednički trenutak je bitno provesti u ogromnoj ljubavi. Tu mislim i na vrijeme provedeno sa tatom koje je jako bitno za dječje odrastanje. Današnje vrijeme nosi mnogo izazova i pogrešne vrijednosti se vrednuju.  Željela bih kada porastu da budu suprotno od svega onoga što se danas vrednuje. Negdje sam pročitala da je u djecu potrebno ulagati što manje novca i što više vremena da bi bili pravi ljudi i slažem se sa tom konstatacijom. 

Šta Vam je bitno u odgoju djece?

Bitno je da se zna neki red, da se zna šta se smije a šta ne. Kada porastu, najveći uspjeh će mi biti kada budu znali lijepo i kulturno da se ponašaju, da budu pošteni i pravični, da ne budu sebični.  Da znaju da dijele i da cijene ono što imaju. 

O kojim stvarima, vezanim za majčinstvo se slabo govori a trebalo bi? 

Jako ih je mnogo. Ali hajde izdvojiću period nakon porođaja. O postporođajnij depresiji se jako malo piše i priča. Još uvijek je tabu tema. Mislim da većina žena prođe kroz neki vid ppd. U tim momentima jako je važno imati podršku okoline i bliskih ljudi. Žena je u tom periodu najranjivija, najosjetljivija i zaista je potrebno imati takta. U krajnjem slučaju, zašto ne potražiti pomoć ako mislite da ne možete same.

Uloga oca u odgajanju djece?

Moj suprug i ja smo iza sebe ostavili jedan jako stresan period u našim životima. Od borbe da dobijemo djecu, pa kroz trudnoću, prijevremeni porođaj, svo vrijeme je bio podrška i ogroman vjetar u leđa.  Zbog specifičnosti posla kojim se bavi, dosta manje vremena provodi sa djecom. Kada je kod kuće, mogu slobodno da kažem da je moja desna ruka.  Mislim da je uloga očeva jednaka ulozi majke, samo što su oni dosta opušteniji i ne brinu oko sitnica kao mi mame. 

Da li mislite da je za ženu, mamu, danas bitno da ima i vrijeme za sebe?

Jeste, jako je bitno. U današnje vrijeme, bitnije nego ikad. Samo dok su bebe male, jednostavno žena nema vremena za sebe. Pogotovo ako nema pomoć u tom periodu. Ali mislim da se uvijek može odvojiti malo vremena za ta neka naša ženska uživanja. Gledanja filma, neke skin rutine, pa i čaše vina. Sve te sitnice, ženi jako znače.

Šta bi ste poručili mama koje čitaju naš časopis i portal?

 Mamama bih poručila da slušaju sebe. Taj prvi momenat, majčinski instikt, rijetko kad zna da pogriješi. Da osluškuju svoje dijete jer ono će najbolje reći kada je pravo vrijeme za neke nove stvari. Svako je različito i niti jedno nije isto. Dajte sebi i njemu/njima vremena, jednostavno. Najvažnije je da isijavate ljubav jer djeca osjete svaku našu emociju. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave