Jovana Hrisa Samardžija: Edukacijom do oralnog zdravlja

Dr. Jovana Hrisa Samardžija je specijalista dječje i preventivne stomatologije, a kao dječji stomatolog radi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U današnjem svijetu, u kojem brza hrana, stres i loše navike sve više utiču na naše opšte zdravlje, lako je zaboraviti koliko je važno očuvati oralno zdravlje. Oralno zdravlje igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu, jer nam omogućava da govorimo, jedemo, smješkamo se i izražavamo svoje emocije. Međutim, često ga zapostavljamo. U tekstu koji slijedi, doznat ćemo zašto je edukacija o oralnom zdravlju tako značajna i kako nam može pomoći da očuvamo osmijeh za cijli život. Edukacija o oralnom zdravlju nije samo za stomatologe i zubne higijeničare. Svako od nas, bez obzira na uzrast, treba da razumije osnovne principe očuvanja oralnog zdravlja.  O ovoj temi za naš časopis piše dr. Jovana Hrisa Samrdžija.

Promocija oralnog zdravlja bi trebalo da podrži nastojanja da se fokus zdravstvenog sistema i cjelokupne zajednice pomjeri sa bolesti na zdravlje. Aktivnosti promocije oralnog  zdravlja u populaciji podrazumijevaju informisanje o oralnom zdravlju, zdravstvenu edukaciju o pravilnoj oralnoj higijeni usta i zuba, zdravstveno vaspitanje i usvajanje zdravih stilova života, kao i skup aktivnosti usmjerenih na pojedinca, porodicu i zajednicu. Sve ove aktivnosti moraju biti proizvod interdiscpilinarne saradnje i jasno definisane zdravstvene politike, koja podržava promociju zdravlja na svim pomenutim nivoima.  Zdravlje je uvijek rezultat ponašanja pojedinca i njegove nasljedne predispozicije ali i djelovanja okoline, pa su u skladu sa tim osnovne karike odgovornosti za oralno zdravlje: pojedinac, porodica, životna sedina, zdravstveni sistem, država. 

Prevencija karijesa je dobro poznata metodologija i strategija javnozdravstvenih službi u EU, a dugi niz godina je takođe bila ključni faktor zaštite oralnog zdravlja u našoj zemlji. Karijes je i danas bez obzira na poznavanje uzroka njegovog nastanka i mogućnosti prevencije još uvijek najraširenija bolest naše civilizacije. Multikauzalnost karijesa postavlja velike zahtjeve na zdravstvenu, a posebno stomatološku službu. Staviti karijes pod kontrolu samo sanacijom nije moguće, već je potrebno koristiti sve dostupne modele prevencije u dobro osmišljenim preventivnim programima. Započeti prevenciju od najranije dobi razvoja zuba, prije i posteruptivne mineralizacije, maturacije tj. od trudnica pa sve do doba adolescencije.

Edukacija o značaju pravilnog održavanja oralne higijene kao i usvajanje najbolje tehnike pranja zuba. Glavni cilj četkanja zuba je uklanjanje plaka. Pranje zuba na adekvatan način već dugo vremena je jedan od osnovnih elemenata programa usmjerenog ka prevenciji oboljenja usta i zuba.

Zube nije dovoljno prati već se moraju dobro oprati sve površine! Kada je riječ o tome koje zubne paste malo dijete smije koristiti,  ne postoji univerzalni prijedlog za svu djecu, već se mora raditi individualna procena kod stomatologa. Ako dijete uzrasta do 3 godine već ima karijes, to je alarm najvišeg stepena. Dijete je visokog karijes rizika  potrebno je korišenje zubnih pasta 1000 ppm, ali u strogo određenim količinama.

  • djeca do 2. godine u vidu tračice(zrno pirinča, razmaza);
  • od 2.-6. godine u veličini zrna graška;
  • preko 6. godine kao i za odrasle sa preko 1450 ppm.

Kod deteta sa karijesom na mliječnim zubima potrebno je da se:

  1. Preduzmu mjere za uklanjanje postojećih individualnih faktora. Kontrolisanje sprovođenja oralne higijene (pravilan odabir zubne paste) , kontrola kariogenih bakterija, regulisanje ishrane
  2. Zaliju svi preostali bočni mliječni zubi
  3. Kontrolni pregledi na 3 mjeseca

Zubne paste namenjene odraslima ne preporučuju se kod male djece, jer prvo imaju veće količine fluora (uglavnom oko 1450 ppm), pa bi morale da se koriste sa strogim uputstvom da se nanosi do 6 godine količina maksimalno u vidu zrna graška. U suprotnom, kod gutanja paste može da dođe do pojave fluoroze (šareni zubi) na stalnim zubima.   Drugi razlog je da  zubne paste za odrasle imaju čvršće čestice u sebi pa su abrazivnije, i postoji opasnost da se oštete zubnu gleđ mliječnih zuba koja je slabija i tanja nego kod stalnih zuba.

Cijela porodica mora da brine o oralnom zdravlju! Zdravlje se stvara u porodici. Promocija zdravlja je sveobuhvatni proces koji ne daje brze i kratkotrajne efekte, već se najbolji rezultati mogu očekivati kroz duži period ulaganja uz esplicitno prepoznavanje socijalnih, ekonomskih i determinanti zdravlja i spremnost vlade i resornog ministarstva da se posveti tim pitanjima uz podršku multidisciplinarnog tima koji predlaže mjere. Poseban izazov je održati već postignute uspjehe i rezultate i planirati dostizanje novih realističnih ciljeva u aktuelnim društvenim okolnostima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave