Jesu li urinarne infekcije u trudnoći veliki problem?

Urinarne infekcije su velika prijetnja zdravoj trudnoći, jer mogu izazvati upalu bubrega, zastoj u razvoju fetusa, te prijevremeni porod.

Trudnoća je posebna magija koja na kraju rezultira beskonačnom ljubavlju. Ali taj put je dosta zahtjevan i jedan od problema s kojim se susreću trudnice je učestala potreba za mokrenjem u toku dana i noći. Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono može biti i znak urinarne infekcije.

Urinarne infekcije su velika prijetnja zdravoj trudnoći jer mogu izazvati upalu bubrega, zastoj u razvoju fetusa, te prijevremeni porod, a prisutnost bakterije Ešerihija koli (Escherichia coli) može čak dovesti i do pobačaja.

Zbog čega dolazi do urinarnih infekcija?

Ženska mokraćna cijev je kratka i njen otvor je blizu anusa zbog čega bakterije mogu brže doći do mjehura. U 90% slučajeva urinarna infekcija je uzrokovana prekomjernim razmnožavanjem bakterije Ešerihije koli (E. coli) koja je redovni stanovnik probavnog sistema. Za vrijeme trudnoće, povećava se i razina progesterona što opušta mokraćovod, a s druge strane rastom maternice mjehur i mokraćovod su pritisnuti što otežava prolazak urina, pa je vjerovatnoća nakupljanja bakterija veća.

Koji su simptomi urinarne infekcije u trudnoći?

Simptomi su najčešće učestalo i bolno mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha, osjećaj pritiska u zdjelici, neugodan miris mokraće, zamućena mokraća, kao i pečenje pri mokrenju. 

Šta je standardna terapija u liječenju urinarnih infekcija?

Ukoliko se radi o infekciji mokraćnog mjehura (cistitisu) ili imate pozitivne bakterije u urinu, doktori obično prepisuju antibiotike, koji su sigurni za uzimanje tokom trudnoće, a ovisno o anamnezi i tipu bakterije. 

Problem su ponavljajuće upale. Čak 25% žena ima ovaj problem bez obzira na trudnoću. Moguća je pojava rezistencije bakterije na antibiotik, a u slučajevima kad je trudnoća u pitanju sužen je izbor antibiotika. Pojavila se potreba za alternativnijim rješenjima u smislu prevencije.

Naučno razvijena formula trostrukog djelovanja koja pomaže u održavanju normalnog nivoa bakterija u crijevima za održavanje zdravnog mokraćnog (urinarnog) sistema je BIO-KULT PRO-CYAN.

Šta je Bio-Kult Pro-Cyan, kakav je to preparat?

Pod zaštićenim imenom Protexin, kompanija Probiotics International Limited iz Velike Britanije, proizvodi inovativne i visoko kvalitetne probiotičke proizvode temeljene na istraživanjima. Uvjereni smo da priroda pruža idealne izvore učinkovitih rješenja za zdravlje.

TROSTRUKO DJELOVANJE BIO-KULT PRO-CYAN

  1. CRANMAX® ekstrakt brusnice

Aktivna supstanca su proantocijanidini tip A, koji onemogućuju E.coli da se pričvrsti za zid ćelija koje pokrivaju mokraćni sistem čime se smanjuje mogućnost infekcije. 

  1. VITAMIN A

Doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema i održava sluznicu mokraćnog sistema zdravom. Dokazano je značajno smanjenje pojave infekcije i ponovljenih upala kada se koristi vitamin A.

  1. PROBIOTICI

Dva soja, Lactobacillus acidophilus PXN 35 i Lactobacillus plantarum PXN 47 koja se nalaze u Bio-Kult Pro-Cyan dokazano djeluju protiv E.coli na način da inhibiraju njen rast već nakon 8h. Značaj Lactobacillus spp. je UČINKOVITA KOMPETITIVNA EKSKLUZIJA PATOGENIH BAKTERIJA i JAČANJE PRIRODNOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA.

Zašto su nam važni probiotici?

Osnovna uloga probiotika tzv. dobrih bakterija je stvaranje i održavanje snažnog imunološkog i probavnog sistema, tako da je postizanje optimalne ravnoteže tih korisnih bakterija od velike važnosti. Tu ravnotežu može narušiti niz faktora, kao npr. terapija antibioticima, infekcije, stres, putovanja ili razdoblja nezdravih prehrambenih navika. Uzimanje probiotika učinkovito je rješenje za uspostavljanje ravnoteže crijevne mikroflore.

Kako djeluju probiotici?

Nakon uzimanja probiotika u probavnom sistemu dolazi do povećanog natjecanja za hranjive tvari. Sve bakterije se natječu, a unosom velikog broja korisnih (dobrih) bakterija smanjuje se količina hranjivih tvari koje su na raspolaganju patogenim (lošim) bakterijama, čime se one isključuju iz natjecanja.

Svakako pijte puno tekućine, barem 2 litre vode na dan i mokrite kad god osjećate potrebu za mokrenjem kako biste potpuno ispraznili mjehur, otiđite obavezno kod doktora na dogovorenu kontrolu i brinite o higijeni intimnog područja. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave