Jerko Brzica: Kako liječiti tjemenicu i kako spriječiti njeno nastajanje?

Tjemenica se prepoznaje po karakterističnim promjenama na koži vlasišta (ponekad i obrva)

Jerko Brzica, dr.med, specijalist pedijatrije, Klinika za dječje bolesti SKB Mostar, Odjel za neonatologiju i intenzivno liječenje . Zaposlen u SKB Mostar od 2012.godine. Dio specijalizantskog usavršavanja proveo na Klinici za Pedijatriju UKC Sarajevo i KBC Zagreb Rebro. Od 2018. specijalist pedijatrije na Odjelu za Neonatologiju i intenzivno liječenje, od 2021. na subspecijalizaciji iz neonatologije. Član Udruge za perinatalnu medicinu BiH. Autor i koautor više znanstvenih radova publiciranih u eminentnim domaćim i svjetskim znanstvenim časopisima. Asistent na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Tjemenjača je stanje u kojem se na bebinom tjemenu javljaju ljuskice, žućkaste ili masne naslage. Stanje nije bolno niti uzrokuje svrab, ali stvara debele ljuskice koje nije lako odstraniti. Kada se pojavi roditelji se uplaše i dešava se da ne reaguju na pravi način. Zbog toga smo i razgovarali sa dr. Jerkom Brzicom, specijalistom  pedijatrije koji je za naše čitatelje detaljnije govorio o tjemenici. U nastavku donosimo intervju sa dr. Brzicom. 

Zašto se tjemenica pojavljuje i je li ona opasna?

Tjemenica se pojavljuje uprvim tjednima života, nije zarazna i obično nestaje oko trećeg mjeseca života bebe. Nastaje zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda, pod utjecajem majčinih hormona, koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta prije njegova rođenja. Tjemenica nije opasna sama po sebi nego kao takva promjena je plodan medij za nastanak kožne infekcije bakterijske ili gljivične. 

Kako prepoznati tjemenicu?

Tjemenica se prepoznaje po karakterističnim promjenama na koži vlasišta (ponekad i obrva). Promjene u karakterizirane pojavom masnih, žućkastih ljuskica po tjemenu od čega je poteklo i ime samog stanja. 

Da li su neke bebe sklonije da dobiju tjemenicu?

Prema nekim studijama tjemenica se nešto češće javlja kod djece na adaptiranim mliječnim formulama zbog njihovog sastava. Također nešto se češće javlja kod „bucmastih“ beba. 

Koliko je važno da se roditelji jave pedijatru prije tretiranja tjemenice?

Zapravo se i ne moraju javljati prije samog tretmana tjemenice ukoliko znaju što čine (npr. ako su pročitali ovaj članak ). Važnije je da se jave na pregled u slučaju težeg rješavanja tjemenice ili infekcije na mjestu tjemenice. 

Što znači nepravilna njega tjemenice?

Nepravilna njega tjemenice uključuje nešto ili sve od navedenog: nasilno guljenje ili struganje tjemenice, jaki šamponi neprilagođeni dječjoj koži, improvizirane mješavine ulja nakon kojih se tjeme četka grubim četkama ili češljevima. 

Kako tretirati tjemenicu? Da li postoje neki posebni tretmani ili proizvod koji bi pomogao bebama koje imaju tjemenicu?

Tjemenicu je vrlo važno pravilno i redovito tretirati. Svakako bi prije kupanja bebe bilo poželjno zahvaćena mjesta omekšati primjenom ulja. Ostaviti ga da djeluje minimalno pola sata, a u slučaju potrebe i duže. Potom, prilikom pranja kose nježnim četkama četkati vlasište uz primjenu nježnog dječjeg šampona.  Potom još jedanput šamponirati kosu nježnim šamponom dobro ga isprati i posušiti kosu masažom tjemena ručnikom.   Važno je da područje tjemenice i kosa budu suhi jer vlažan medij pogoduje razvoju infekcije kože. 

Danas na tržištu postoji više proizvoda za tretman tjemenice kod beba u obliku ulja i pjena. Jedan od njih je svakako naš domaći proizvod Glorija kozmetika ulje protiv tjemenice. Na koji način koristiti  ulje protiv tjemenice proizvođača Gloria prirodna kozmetika?

Gloria ulje protiv tjemenice formulirano je kako bi se spriječilo nastanak novih i uklonilo ljuske koje nastaju uslijed pojave tjemenice. Proizvod nanijeti na tjeme bebe i ostaviti da djeluje 30 minuta, potom pažljivo četkati mekanom četkom. Šamponirati kosu nježnim šamponom dobro ga isprati i posušiti kosu masažom tjemena ručnikom.  

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave