Jelena Perić: Mi često djeci nudimo ekrane u zamjenu za našu slobodu i to je greška mnogih roditelja

Možete odabrati kvalitetnu igru koja će djetetu dugo držati pažnju, a opet će uraditi mnoge stvari za njegov razvoj.

Jelena Perić je medicinska sestra-vaspitač. Kroz svoj rad u vrtiću zalagala se za djetinjstvo i odrastanje bez ekrana. Kao neko ko radi sa jasličkim uzrastom djece jasno je mogla da primijeti razliku između djece koja gledaju ekran i one koja ih ne gledaju. Tada se odlučila da se bavi ovim problemom na društvenim mrežama. Danas je menadžer u FLP, ali njena ljubav prema djeci je i dalje tu. Sa Jelenom smo razgovarali i u nastavku Vam donosimo intervju sa njom.

Na društvenim mrežama ste poznati kao mama bez ekrana. Kako je nastao ovaj profil?

Da, dugo je moj profil nosio naziv “mama bez ekrana” i traje od početka 2019. godine. Kada je krenuo čuveni Covid, vrtići su se zatvorili i tada sam dobila ideju da roditeljima besplatno ponudim ideje za igre sa decom kod kuće, što je kasnije izraslo u mnogobrojne edukacije.

Da li je moguć život bez ekrana kada su u pitanju mališani?

Moguće je da deca primarno ne gledaju ekrane kada su kod kuće ili u vrtićima. Naravno da će ih videti, naravno da će sresti decu koja ih gledaju i znati šta je crtani, i pesmice i Youtube. Ali život kod kuće je apsolutno moguć bez ekrana, uz kvalitetno provođenje slobodnog vremena i određivanja liste prioriteta.

Na profilu dijelite trikove za uspješan odgoj djece. Možete li nam podijeliti neki trik?

Važnije od trikova je postavljanje prioriteta. Danas je jako teško naći roditelja koji je 100% posvećen detetu i pored posla i svih ostalih aktivnosti. Ono što je najvažnije za uspešan odgoj jeste upravo priorite ZDRAV RAST I RAZVOJ. To znači da u ovom slučaju menjamo ekrane za aktivnosti. Često me pitaju roditelji: “Ali kako kad se on zanima dok gleda ekrane”. Mi često deci nudimo ekrane u zamenu za našu slobodu, i to je greška mnogih roditelja. Isto tako možete odabrati kvalitetnu igru koja će detetu dugo držati pažnju, a opet će uraditi mnoge stvari za njegov razvoj. Glavni trik je: NIKADA ne prosipati pun džak igračaka, niti birati skupe igračke koje nemaju velike funkcije. Poenta je da deca vole da budu odrasli i da se igraju sa prirodnim materijalima i sa materijalima koje često viđaju u svojoj okolini.

Šta je za Vas najbitnije u odgoju djece?

Najvažnije je razumevanje. Naša deca su mala, još uvek nemaju razvijenu svest o životu i mnoge stvari ne shvataju. Važno je da prihvatimo njihove emocije takve kakve jesu ( i tugu i bes i dosadu i sreću), i da ih prigrlimo.. Izuzetno je važno da detetu budemo prvenstveno prijatelj i sigurnost, a zatim autoritet.

Za kraj da li imate neki savjet za roditelj?

Moj savet bi bio da svakodnevno radite na dečijem razvoju i da se trudite da shvatite da “nije sve što je MODERNO, pametan izbor za vaše dete” 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave