Jelena Jovanović: Fizička aktivnost kod mama

Mame mogu vježbati nakon prirodnog poroda u roku od 6 sedmica, a nakon carskog reza nakon 6 mjeseci.

Piše: Jelena Jovanović, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta

Jelena Jovanović je mama troje dece, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, nastavnik fizičkog u osnovnoj školi Momčilo Živojinović u Mladenovcu i fitnes trener. Sport je sastavni dio njenog života od najranijeg detinjstva. Trenirala je ritmičku gimnastiku, pa košarku i zatim uživala kroz sve ostale sportove na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Tokom i nakon fakulteta volontirala je i radila na mnogim poslovima vezanim za struku (školice sporta, školica klizanja, dečiji animator, fitnes klubovi..)  Trenutno, jer ima malu bebu, poslovno je povećena mamama koje žele da saniraju svoju dijastazu pomoću njenog online programa i dosta je uspješna u tome. I sama je imala dijastazu, tako da je povezala znanje, kao i lično iskustvo i napravila je sjajan program koji zaista deluje. Nema čarobnog štapića već mora da se vježba. 

 Biti mama je jedno od najizazovnijih i najnagrađujućih iskustava u životu. No, između brige o djeci, posla i svih drugih obaveza, često se čini da nema dovoljno vremena za fizičku aktivnost. Međutim, vi ste te koje dokazuju da se sve može postići! Svjesne važnosti zdravlja i dobrobiti, odlučile ste posvetiti vrijeme sebi i svojem tijelu. Ne samo da trenirate kako biste ostale fit i energične, već vježbate i kako biste bile primjer svojoj djeci – pokazujući im važnost kretanja, snage i brige o sebi. Kada se susretnete sa sportskim izazovima, nikada ne odustajete. Izgrađujete snagu, izdržljivost i samopouzdanje kako biste se suočile s bilo kojim preprekama koje vam život postavi na put. Vaše predanosti i upornosti su inspiracija mnogim ženama koje su također majke i koje sanjaju o postizanju svojih fitness ciljeva. Za portal Roditelj piše  Jelena Jovanović, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta.

U današnje vreme, sve više, mame daju značaj fizičkom zdravlju i daju mu prednost u odnosu na fizički izgled.Opšte je poznato da nakon porodjaja mame mogu vežbati posle 6 nedelja, ukoliko je bio prirodni porodjaj, ili posle 6 meseci, najčešće, ukoliko je carski rez prethodio. U oba slučaja lekar je taj koji treba da ustanovi da li smete da počnete ili da se vratite fizičkim aktivnostima.

Tokom trudoće postoji mogućnost nastanka dijastaze, usled širenja mišića trbuha pri razvoju bebe u stomaku. Dijastaza je stanje kod kog dolazi do razdvajanja pravih mišića trbuha, usled čega stomak, nakon porođaja, i dalje ima izgled kao da je žena i dalje trudna. Prateći simptomi dijastaze su: bolovi u donjem delu leđa, bolovi u karlici, zatvor, nevoljno mokrenje, pupčana kila.

Dok mame ne počnu da vežbaju važno je da se odmaraju, onoliko koliko je to moguće, ustajanje iz kreveta treba da bude preko boka, ne podizati nešto što je previše teško, a kad dodje vreme za vežbanje – obratiti se stručnim licima koji će im pomoći, na pravilan način, da se pokrenu i zatvore svoju dijastazu.

Često su mame u dilemi da li smeju da vežbaju dok doje svoje bebe…naravno da je dozvoljeno. Savet je da, najpre, nahranite bebu pa tek onda da vežbate. Mora da se vodi računa o postepenom vraćanju u formu, sa optimalnim opterećenjem i tako neće biti problema ni sa kvalitetom, ni sa kvantitetom, a ni sa ukusom mleka.

U svemu ovome je veoma važna podrška i razumevanje partnera. Ukoliko je partner i sam vežbač, ženu će to motivisati da se pokrene. A dete koje raste u takvoj sredini smatraće da je vežbanje bitna stavka u životu i vežbanje će biti deo njegove rutine.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave