Jelena Grujić: Budite svoje, samouvjerene, postavite granice zajedno sa partnerom

Tako ćete biti sretni, ispunjeni, ponosni i nezavisni.

Predstavljamo vam Jelenu Grujić. Završila srednju medicinsku školu, smjer pedijatrijska sestra – tehničar, nakon čega školovanje nastavlja na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i dobija zvanje specijaliste fizičke kulture i sporta. U nastavku teksta čitajte.

Za početak recite nam više o sebi?

Moje ime je Jelena Grujić. Rođena sam 13. 12. 1992. godine u Nikšiću, gdje sam odrasla i školovala se. Sada živim u Podgorici sa suprugom i dvoje djece. Završila sam srednju medicinsku školu, smjer pedijatrijska sestra – tehničar, nakon čega školovanje nastavljam na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i dobijam zvanje specijaliste fizičke kulture i sporta. Pored životnog i radnog iskustva, posljednje 3 ipo godine sam uglavnom majka i supruga.  U nekom trenutku nakon prvog porođaja, došla sam na ideju da neke svoje misli, ideje, iskustva, znanja, dijelim na društvenoj platformi instagram, pa danas ta stranica @porodica_grujic predstavlja moj online dnevnik i neku „virtuelnu kafu i razgovor“ kada izostane vrijeme za druženje sa prijateljima, koji su mi uglavnom u drugim gradovima. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Tokom prve trudnoće,  kao i postpartuma, pročitala sam toliko knjiga, ispratila razna predavanja na temu roditeljstva, u nadi da ću time riješiti sve nedoumice jedne majke prvorotke… Međutim, istina je, pokazalo se (čitaj, posebno sada kada imam i drugo dijete), da ne postoji univerzalno primjenjiv metod u odgoju djece. Na kraju, mi roditelji smo ti koji se prilagode, i u skladu sa karakterom djeteta u hodu nalazimo riješenja. Osim toga, ljubav, sloga, poštovanje među roditeljima je nešto najbolje što možemo pružiti djeci dok ih podižemo. Iz tog praktičnog primjera kasnije u životu najviše primijene. Naravno, uz to – vrijeme provedeno sa njima i prisutnost, sve ostalo je manje važno i ne tako presudno.

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

Iskreno, smatram da sam predan roditelj, i da sam tu ulogu postavila kao prioritetnu u životu u  odnosu na sve  ostale, trenutno. Prvih par godina života djece je ključno za usvajanje zdravih navika i nekih pravih životnih vrijednosti, zbog čega sam se odlučila da budem tu 100% sada, a u budućnosti će se kroz njihov životni put vidjeti da li sam se snašla u ulozi majke. 

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Prije svega da nađu pravu osobu. Jako je važno koga biramo da bude otac našoj djeci. Kada ste taj dio posla završile, uživajte! Uživajte u trudnoći, sutra u majčinstvu, jer vrijeme tako proleti da nam u budućnosti fale momenti iz tih dana. Budite svoje, samouvjerene, postavite granice zajedno sa partnerom. Izolujete se od ljudi koji ubijaju u pojam i idite putem koji samo vas dvoje krčite sebi i djeci. Tako ćete biti sretni, ispunjeni, ponosni i nezavisni.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave