Jedan sasvim drugačiji dječji vrtić

Dok je vodeća ideja pri gradnji tradicionalne škole pravougaoni oblik podjeljen u desetine manjih pravouglova sa zatvorenim pravougaonim učionicama, Fuji vrtić u Japanu napušta sve ove principe u korist okoline koja omogućava djeci da sami oblikuju svoj prostor

fuji-5

Ovaj vrtić bi mnoga djeca voljela da je njihov jer je uistinu pravi mali raj na neumorne istraživače željne kretanja, buke, prskanja vodom, disanja punim plućima!

fuji2

Vrtić Fuji nalazi se u Tachikawi blizu Tokia i sagrađen je 2007. godine. U potpunosti otvoren većinu godine, nema tipične zidove, djeca borave na krovu (cijeli vrtić je gotovo krov) po kojemu trče u krug i po stepenicama i prosječno tijekom danu prođu i do 4000 metara.

fuji-4

U njemu nema barijera između prostorija, niti akustičnih barijera jer smatraju da djeci treba buke, baš kao i određena količina opasnosti i puno prostora za istraživanje i prskanje i skakanje i penjanje po drveću… Nešto uistinu posebno što bismo i mi voljeli imati u blizini!

fuji-3

Možemo se jedino zapitati, dočekaju li djeca nakon cjelodnevnog boravka u ovom uzbudljivom vrtiću budni roditelje ili jednostavno zaspu od umora prije toga.

 

roditelji.hr