Je li moje dijete spremno za polazak u školu ?
Book, school, kid.

Je li moje dijete spremno za polazak u školu ?

Datum prekoračenja su rokovi koje škola koristi za utvrđivanje tko može ući u sljedeći razred. Vaše dijete mora navršiti 5 godina do datuma prestanka, obično oko 1. rujna u većini školskih četvrti, iako neke države kasnije ili ranije odgađaju ili bez ikakvog roka.

Mnoge škole još uvijek koriste ove datume kako bi utvrdile tko je spreman za školu, ali istraživanje pokazuje da kronološko doba vašeg djeteta nije najbolji način da odlučite ima li ono što je potrebno da bude uspješan u školi.

Kvalitetno spremanje za školu je pravi problem. Posljednjih godina, odgojitelji ranog djetinjstva počeli su se više usredotočivati na dječji fizički, društveni i kognitivni razvoj, a ne na dob.

Što je spremnost za školu?

Stručnjaci kažu da niti jedan niti jedan čimbenik ne određuje je li dijete spremno za školu. Umjesto toga, razvoj djeteta valja procijeniti na nekoliko fronti.

Njegova sposobnost da logično razmišlja, govori jasno i dobro komunicira s drugom djecom i odraslima, a sve su od kritične važnosti za uspjeh u školi. Treba također razmotriti i fizički razvoj djeteta.

U stvarnosti, vrlo malo djece jednako je kompetentno u svim tim područjima. Mnoga djeca koja su mentalno napredovala mogu zaostajati emocionalno, a djeca koja su iznimno vješta fizički mogu biti sporiji u smislu razvoja jezika.

Kako mogu znati je li moje dijete spremno?

Ako je u predškolskom odgoju, razgovarajte s učiteljem. Vjerojatno ima dobar osjećaj za njegov razvoj i kako se uspoređuje s drugom djecom koja bi bila na njegovoj razini razreda.

Ako vaše dijete nije u predškolskom odgoju ili samo želite drugo mišljenje, provjerite kod svog liječnika. Znati će o tjelesnom razvoju vašeg djeteta i ponuditi korisne povratne informacije o tome je li vaše dijete spremno.

Također možete razgovarati s članovima obitelji i prijateljima koji dobro poznaju vaše dijete. Obratite posebnu pozornost na komentare učitelja, ili onih koji imaju iskustva u radu s djecom u školama, bilo kao osoblje ili volonter.

Odlazak u razred vrtića u školi u koju namjeravate upisati vaše dijete također vam može pružiti dragocjene informacije. Dok stojite u stražnjem dijelu prostorije, obratite pozornost na to kako se druga djeca ponašaju, kako se igraju jedna s drugom, i kakve vještine imaju. Možete li zamisliti svoje dijete koje sjedi u jednoj od tih stolica i pridružuje li se aktivnosti?

Na kraju, ipak, najbolje poznajete svoje dijete. Razmislite o onome što je on kad igra s drugima, i kada je sam u svojoj sobi. Zatim se zapitajte sljedeće:

  1. Može li moje dijete slušati upute i slijediti ih? Djeca trebaju ove vještine da funkcioniraju u razredu, kako bi nastavile s nastavnikom i svojim vršnjacima.
  2. Je li u stanju obući kaput i sami krenuti u kupaonicu? Djeca trebaju biti nešto samodostatna po školskom dobu.
  3. Može li recitirati abecedu i brojati? Većina nastavnika škole pretpostavlja da djeca imaju najmanje osnovno poznavanje ABC-ova i brojeva, iako će ti predmeti biti pokriveni kao dio kurikuluma škole.
  4. Može li držati olovku? Izrezati škarama? Trebat će im ove motoričke vještine kako bi počeli raditi na pisanju abecede i pratiti projekte u učionici.
  5. Pokazuje li zanimanje za knjige? Pokušava li “čitati” knjigu pričom priče na temelju slika? To je znak da je njegov razvoj jezika u skladu s drugim dječjim školama i da je spreman započeti učiti kako čitati.
  6. Je li znatiželjan i prijemljiv za učenje novih stvari? Ako je djetetova znatiželja jača od straha od nepoznatog, on će dobro raditi u školi.
  7. Dobro se slaže s drugom djecom? Bit će u interakciji s drugom djecom cijeli dan, tako da su socijalne vještine vašeg djeteta posebno važne za uspjeh u školi.
  8. Može li zajedno s drugima raditi kao dio grupe? Sposobnost da drugo postavlja svoje potrebe, da kompromitira i da se pridruži konsenzusu s drugom djecom, također je dio emocionalne kompetencije.

Ako ste odgovorili “da” na većinu ovih pitanja i “ponekad” za ostalo, vaše dijete je spremno za školu. Ako ne, vaše dijete može dobro imati koristi od druge godine predškolske dobi, ili iz jednog od prijelaznih ili pred-K klase koje nude mnoge privatne škole.