Iznimna važnost folne kiseline i omega-3 masnih kiselina

Iznimna važnost folne kiseline i omega-3 masnih kiselina

Primjena folne kiseline prije i u ranim mjesecima trudnoće u rutinskoj je ginekološkoj praksi, a sve češće se preporučuje i dodatna primjena omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) koje imaju dalekosežne povoljne učinke na kognitivni razvoj djeteta

Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi.  DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa.

Folna kiselina i omega-3 masne kiseline izrazito su važne

Tijekom trudnoće folna kiselina (vitamin B9) najvažniji je vitamin iz B skupine. Osnovna uloga folne kiseline je sinteza nukleinskih i nekih drugih aminokiselina, važna je u fazi brzog rasta i diobe stanica, a sudjeluje i u stvaranju crvenih krvnih stanica za rast stanice i njezino dijeljenje. Stanični metabolizam folne kiseline u kojem nastaju didihrofolična kiselina i tetrafolična kiselina dolazi do veza s karbonskim fragmentima,što čini osnovu izgradnje fetusa, uterusa, placentarnog tkiva i eritrocita, epitelnog tkiva i koštanog matriksa.

“Primjena folne kiseline prije i u ranim mjesecima trudnoće u rutinskoj je ginekološkoj praksi, a sve češće se preporučuje i dodatna primjena omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) koje imaju dalekosežne povoljne učinke na kognitivni razvoj djeteta, istaknula je nutricionistica doc.dr.sc Darija Vranešić Bender.

Njezin nedostatak, izazvan siromašnom prehranom i smanjenom količinom folata pohranjenog u jetri, može dovesti do megaloblastične anemije, što za posljedicu može imati fetalnu anemiju, hipoksiju fetusa smanjeni prirast fetusa ali i biti kočimbenik u rastu tlaka trudnice. Apsorbirani folati iz crijevnih vijuga vežu se bjelančevine I pohranjuju se u jetri. Folati se izlučuju urinom i stolicom, a eliminacija je veća u slučaju uzimanja većih doza.

Unos prije začeća štiti od brojnih oštećenja

Žene u reproduktivnoj dobi imaju posebno izražene potrebe za folnom kiselinom. Njen adekvatan unos neposredno prije začeća i u prvom tromjesečju trudnoće štiti od brojnih oštećenja neuralne cijevi, rascjepa nepca, usne gingive srčanih grešaka. Prema brojnim studijama adekvatan unos folne kiseline prije zanošenja može smanjiti rizik za 70-80%.

dodatnom unosu folne kiseline posebno moraju voditi računa dugotrajne korisnice oralne hormonske kontracepcije, pušačice, žene pod terapijom s antikolvuzilnim lijekovima.

 

 

miss7mama.24sata.hr