Izljevi bijesa kod djece: Razumijevanje i rješavanje

Izljevi bijesa kod djece: Razumijevanje i rješavanje

Razumijevanje izljeva bijesa može pomoći da se s njima nosite efikasnije, što će eventualno dovesti do toga da pomognete djetetu da postane otpornije

Izljevi bijesa, pogotovo u javnosti, su strah mnogih roditelja. Može biti frustrirajuće i mnogi su roditelji radi toga skoro izludili. Ali razumijevanje izljeva bijesa može pomoći da se s njima nosite efikasnije, što će eventualno dovesti do toga da pomognete djetetu da postane otpornije.

Šta su izljevi bijesa?

Dešavaju se kada se manja djeca bore s teškim osjećajima i veoma su česti u dobi do 3 godine. To se dešava jer se dječije emocionalne i socijalne vještine tek razvijaju. Djeca često nemaju riječi kojima bi objasnili velike konfuzne emocije koje osjećaju, ili šta žele, što naravno rezultira zbunjenošću i frustracijom.

Stručnjaci za razvoj djece identificirali su dvije vrste izljeva bijesa; neraspoloženost i kontrola. Izljevi zbog neraspoloženja počet će kada se dijete osjeti usamljenim, gladnim, povrijeđenim ili umornim, dok se kontrolni izljev dešava kada dijete želi da privuče pažnju. Izljev zbog neraspoloženja najčešće će uključivati suze, dok u drugoj situaciji neće biti niti jedne.

Vaša strategija ovisi o tačno identifikovanom tipu izljeva i rješavanju faktora koji ih pokreću.

Česti pokretači izljeva

Temperament – djeca koja se češće uznemire, ili naljute, imaju veće šanse izljeva bijesa.

Stres, glad, prekomjerna stimulacija – ove situacije će otežati djetetu da izrazi i kontroliše ono što osjeća.

Kada ne mogu da obuzdaju osjećaje – npr. kada odlazite na posao ili ako ne mogu shvatiti gdje idete, ili ako vas vide da se brinete o drugom djetetu.

Jake emocije – briga, strah, stid i ljutnja su emocije koje mogu biti prevelike za djecu.

Kako spriječiti izljeve

Evo nekoliko jednostavnih načina da spriječite izljeve:

Smanjite stres da spriječite prekomjernu stimulaciju.

Budite obazrivi prema djetetovim emocijama, tako da znate kako se osjećaju i kada dolaze valovi većih emocija.

Pripremite se na pokretače poput kupovine. Na primjer, ako znate da ćete ići u kupovinu pobrinite se da je vaše dijete jelo i da je odmorno.

Pričajte o emocijama s vašim djetetom da biste mogli početi razumjeti šta osjećaju. Dobra pitanja uključuju: Šta osjećaš? Zbog čega se tako osjećaš?

Kako se nositi s izljevima

Ipak, bez obzira na sve, izljevi bijesa se mogu i hoće desiti. Evo šta možete uraditi kad se to desi:

Ostanite mirni (ili bar tako izgledajte); ako budete ljuti, bit će samo još teže za vas i vašeg mališana.

Shvatite kako se osjećaju i da im je teško; ovo će spriječiti da sve izmakne kontroli i pomoći im da se smire.

Pričekajte da prođe; ne pokušavajte urazumiti ili odvući pažnju vašeg djeteta. U jednom trenutku mora proći i budite uz njega do kraja.

Preuzmite kontrolu kad je potrebno; ako vaše dijete izljeva bijes radi pozornosti ne dajte im što traže. Ovo će samo potaći loše ponašanje.

Budite dosljedni u svom pristupu; ako svom djetetu nekad popustite a nekad ne, to može samo pogoršati problem na duže vrijeme.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave