Izbori nakon spontanog pobačaja – operacija

Izbori nakon spontanog pobačaja – operacija

Radi se o operaciji u kojoj se otklanja tkivo nastalo za vrijeme trajanja trudnoće. U većini slučajeva obavlja se pod općom anestezijom, koja vas uspava. U nekim bolnicama može se raditi i pod lokalnom anestezijom, pod kojom ostajete budni.

Što se događa?

Operacija pod općom anestezijom:

Cerviks (vrat maternice) postepeno se proširuje. Ovo se obično radi pod anestezijom, no moguće je da vam doktori daju oralne ili vaginalne tablete prije operacije koje opuštaju cerviks. Uska cijev za usisavanje se tada uvodi u maternicu kako bi se otklonio ostatak trudničkog tkiva. Zahvat traje 5-10 minuta. Uobičajeno je da se uzorak uklonjenog tkiva šalje na odjel patologije kako bi se provjerilo da se radilo o normalnom tkivu nastalom za vrijeme trudnoće. Na uzorku se ne obavljaju dodatne provjere, osim ako se radi o traženju uzroka ponavljajućih spontanih pobačaja.

Operacija pod lokalnom anestezijom:

Možda vam se prije operacije daju tablete (oralne ili vaginalne) koje opuštaju i omekšavaju cerviks, uz tablete protiv boli. Lokalni anestetik se zatim daje injekcijom u cerviks, ili se osjet na cerviksu otupi pomoću gela, nakon čega se cerviks zatim postepeno širi. Uska cijev za usisavanje se tada uvodi u maternicu kako bi se otklonio ostatak tkiva. Bit će vam ponuđeni dodatni načini olakšavanja boli tijekom zahvata ukoliko vam je to potrebno.

Sve ovo traje oko 10 minuta. Nakon zahvata će vam se savjetovati da pričekate sat ili dva kako bi bili sigurni da ste dovoljno dobro da odete doma. Kao i kod operacije pod općom anestezijom, uzorak tkiva će se vjerojatno poslati na testiranje kako bi se ustvrdilo da se radi o normalnom tkivu.

Operacija se obično odvije unutar nekoliko dana od samog pobačaja, no može vam se savjetovati da operaciju obavite hitno u slučaju:

  • Jakog, kontinuiranog krvarenja
  • Postojanja znakova upale
  • Da su drugi tretmani uklanjanja tkiva bili neuspješni (maternica nije prazna)

Koliko boli?

Ako ste dobili tablete prije operacije, moguće je da ćete osjetiti grčeve i moguće krvarenje kako se cerviks otvara. Operacija pod općom anestezijom znači da nećete osjetiti ništa tijekom same operacije, i nema ogrebotina ili šavova. Moguće je da ćete osjećati bol koja podsjeća na menstrualnu bol, nakon što se probudite. Ta bol može potrajati i do nekoliko dana nakon operacije. Moguće je da ćete krvariti i do 2-3 tjedna nakon operacije. Krvarenje može biti neujednačeno, može prestati i naknadno opet započeti, no s vremenom bi trebalo postati slabije i na kraju prestati. Ukoliko krvarenje ostane jako ili postane jače od mensturalnog duže vrijeme ili Vas na neki način zabrine, najbolje je da kontaktirate svog doktora ili bolnicu.

Koje su prednosti?

  • Kada se govori o operaciji, znate kada će se ona dogoditi i možete lakše planirati svoje vrijeme oko toga.
  • Kada ste pod lokalnom anestezijom, nećete biti svjesni toga što se događa, no ako želite biti budni, možete izabrati lokalnu anesteziju.
  • Može vam biti lakše kada znate da je s pobačajem sve gotovo odjednom pa da možete lakše prijeći preko toga.

Koji su nedostaci?

Operacija je u većini slučajeva sigurna, no postoji manji riik od komplikacija, koje uključuju teško krvarenje, infekcije ili ozljede maternice. Ponekad je potrebno ponoviti operaciju. Rizik od infekcije nakon operacije jednak je riziku nakon korištenja lijekova.

Neke žene se boje anestetika, operacije i ostanka u bolnici. Neke žene žele da priroda obavi svoje, i žele ostati svjesne tijekom cijelog procesa spontanog pobačaja.

Možete se osjećati usporeno i rastreseno nakon anestezije, što može potrajati i nekoliko dana.

Neke žene odbijaju operaciju jer se boje da je dijagnoza kriva i da je njihovo dijete još uvijek živo. Ukoliko se radi o ovom strahu, pitajte doktora za dodatni sken ultrazvuka kako biste bili sigurni.

Što očekivati – vaginalno krvarenje

Nakon operacije, često je vaginalno krvarenje koje može potrajati i do nekoliko tjedana nakon samog pobačaja. Prvih dva-tri dana ovo podsjeća na jako menstrualno krvarenje. S vremenom bi trebalo oslabjeti i postati lagano smeđe. Preporuča se korištenje higijenskih uložaka, ne tampona, budući da korištenje tampona povećava rizik od infekcije.

Ako inače imate redovite menstruacije, vjerojatno iduća će vam početi za 4-6 tjedana. Ovulacija se događa prije menstruacije, pa je moguće da ćete biti plodni već prvi tjedan nakon spontanog pobačaja. Također, ako ne želite ostati trudni, koristite kontracepciju.

Što očekivati – neugoda

Možete osjećati grčeve u donjem dijelu trbuha na dan spontanog pobačaja. Slabiji grčevi i bol mogu se nastaviti idućih nekoliko dana. Ako  tablete protiv boli koje možete dobiti u ljekarni ne pomažu kod neugode, ili osjetite neki od (niže) navedenih simptoma, trebate potražiti savjet i javiti se svom ginekologiju ili doktoru.

Jako ili produženo vaginalno krvarenje

Vaginalni iscjedak jakog ili neugodnog mirisa

Bol u donjem dijelu trbuha

Bol u donjem dijelu trbuha koja se pojačava s vremenom

Osjećaj slabosti: povišena tjelesna temperatura

Gubitak apetita i nagon za povraćanjem

Ovo mogu biti znakovi ozljede maternice, te je moguća potreba za hospitalizacijom.

roda.hr