Izazovi digitalnog doba: ovo morate vidjeti ako mislite da vam djeca puno “vise” na ekranima

Digitalno okruženje u koje se današnja djeca rađaju i u koje se s lakoćom uključuju, stavlja pred roditelje veliki zadatak i izazove – opskrbiti djecu vještinama i sposobnostima koje će im pomoći da iskoriste potencijale i izbjegnu zamke i rizike koje digitalni svijet donosi. Svjesni toga, Udruga Roda nedavno je izdala brošuru Djeca u digitalnom okruženju – Vodič za roditelje predškolaraca, nastalu u sklopu projekta Razmisli pa klikni od vrtića, koji je tijekom 2019. godine financijski podržao Grad Zagreb.

“Ovim vodičem za roditelje želimo naglasiti da su izazovi koje pred roditelje i djecu stavlja dinamično digitalno okruženje, kao i odluke o tome kako će te izazove izbjeći ili umanjiti njihov utjecaj na obitelj, neodvojivi od odgovornog roditeljstva koje nam je svima cilj. Od prvih koraka u digitalnom svijetu, ne smijemo dozvoliti da djecu odgajaju uređaji i dostupni sadržaji, a kasnije i vršnjaci. Najučinkovitija sigurnosna zaštita upravo je  educirano i osviješteno dijete te informirana, angažirana podržavajuća odrasla osoba, uz koju dijete otkriva digitalni svijet”, kažu u Udruzi Roda napominjući kako je brošura osmišljena na način da roditeljima i drugim odraslim osobama uz koje djeca odrastaju pruži osnovne informacije i smjernice na kojima se temelji sigurno i odgovorno korištenje digitalnih sadržaja i uređaja.

“Svi koji rade s djecom danas se suočavaju s pitanjima roditelja o dječjem korištenju tehnologija, a s druge strane svi koji zaista osluškuju dječje potrebe suočavaju se i s pitanjima same djece: zašto su roditelji toliko na mobitelu i tabletu? Kad se roditelji istinski suoče s takvim dječjim pitanjima, postoji šansa da i promijene svoje ponašanje i preuzmu odgovornost i kontrolu nad tehnologijom u korist razvoja svog odnosa s djetetom. Ovaj priručnik je putokaz za roditeljstvo u digitalnom okruženju i podrška roditeljima u mijenjanju prvo svog ponašanja, a onda i vođenje djeteta u skladu s potrebama djece od najranije dobi”, rekla je ugledna psihologinja Bruna Profaca.

Brošuru “Djeca u digitalnom okruženju – Vodič za roditelje predškolaca” možete preuzeti ovdje.

www.roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave