Ivana Radić: Vaše tijelo se transformiše kako bi se prilagodilo svim bebinim potrebama

Trudnoća je neverovatno devetomesečno putovanje koje se završava veličanstvenim rađanjem jednog novog života, a prenatal joga je jedan divan način da vas podrži tokom ovog putovanja.

Intervju: Ivana Radić, Intruktor prenatal i postnatal joge, savjetnica za dojenje, dula, praktičar spining babies

Ivana Radić je majka jednog dječaka i jedne djevojčice. Instruktorica je joge od 2014. godine, a od 2017. godine instruktorica prenatlane joge.  Od 2019. godine Ivana je postala dula. 2021. godine prošla je obuku Spinning babies. Sa Ivanom smo razgovarali o prenatalnoj jogi, dojenju, pozivu dule. U nastavku vam donosimo naš intervju.

Šta je prenatal joga

Trudnoća je neverovatno devetomesečno putovanje koje se završava veličanstvenim rađanjem jednog novog života, a prenatal joga je jedan divan način da vas podrži tokom ovog putovanja. Od prvog trenutka kada saznamo da smo trudni, do trenutka kada osetimo prve bebine pokrete, pa sve do onog trenutka kada beba odluči da se rodi, naše telo prolazi kroz brojne promene. Na samom početku to su one najpre nevidljive čudesne hormonalne  promene zahvaljujući kojima je beba tu, a koje nas kasnije  vode do kontrakcija, napona, do stvaranja i lučenja mleka. Nešto kasnije osetićemo i prve fizičke promene. Prenatal joga je savršen način da se upoznate sa svojim telom,  povežete sa svojom bebom i izbalansirate sve promene koje se dešavaju iz nedelje u nedelju.

Ono što možete očekivati na časovima prenatal joge su vežbe ( asane) koje će vas na jedan nežan način pipremiti i fizički podržati kroz promene kroz koje prolazite. Vežbe disanja, zahvaljujući kojima ćete postići opuštenost tokom trudnoće,  a koje će vam kasnije značiti na samom porođaj. Na kraju svakog časa očekuje vas relaksacija, omiljeni deo časa svim trudnicama. Bez obzira da li ste se već susrele sa jogom ili je trudnoća ta koja vas je dovela do nje, imaćete priliku da se na jedan nežan i oputajući način pripremite za trudnoću, porođaj kao i postpartum.

Koliko je važna aktivnost tokom trudnoće?

Ono što je neizbežno tokom trudnoće jesu promene koje se dešavaju iz nedelje u nedelju, vaše telo se transformiše kako bi se prilagodila svim bebinim potrebama. Prihvatite te promene kao jedno malo čudo zahvaljujući kojima će se roditi vaša beba. Zahvaljujući tim promenama osetićemo potrebu da neke mišiče dodatno istegnemo , opustimo i ojačamo. Sasvim prirodno i spontano osetićemo koliko nam određeni joga položaji prijaju ( vrlo brzo trudnice pronađu svoj omiljeni položaj u kome vole duže da se zadrže).  Treba imati u vidu i  fizičke promene – centar gravitacije se menja tokom trudnoće, usled nepravilnog držanja i uvećanja materice iz nedelje u nedelju i  položaj karlice se vrlo često menja,  što vrlo često zna dovesti do neprijatnog osećaja ili bola u leđima tokom trudnoće.   S toga posebnu pažnju tokom časa poklanjamo pavilnom držanju, jačanju leđa, osvešćivanju karlice,  jačanju i opuštanju mišića karličnog dna.  Asane koje trudnice  praktikuju tokom časa dovode do povečanja elastičnosti i izdržljivosti celog tela, utiču na cirkulaciju, smanjuju pojavu oticanja zglobova, poboljšavaju varenje, uravnotežuju krvni pritisak. Vežbe su prilagođene tako da odgovaraju svakoj mami tokom  svakog trimestra.

Pored toga što ste instruktor prenatalne joge, vi ste i dula. Kako ste se odlučili na poziv dule 

Biti dula, biti uz mamu i tatu koji očekuju rođenje svoje bebe i podržati ih na tom putu je nešto posebno. Potpuno sam zaljubljena u ovaj poziv. Došao je nakon mog drugog porođaja sa ćerkom, nakon osluškivanja šta je nama mama zaista  potrebno.  Interesantno je to, što se zadnjeg dana naše obuke, zapravo, to veče desio porođaj moje drugarice  kojem sam prisustvovala. Taj momenat, snaga tog trenutka, i mira koji dolazi nakon što je beba sa mamom i tatom sve vreme je nešto što je potpuno promenilo moje viđenje kako porođaj može  da izgleda. Za nekoga ko možda prvi put čita o Dulama – Dula je podrška mami, tati i bebi. Dula je osoba koja  će na samom početku pružiti informativnu podršku roditeljima, informisati ih o svim njihovim mogućnostima koje imaju na raspolaganju kako bi došli do iskustva koje žele za sebe i bebu. Isto tako sa dulom i mama i tata treba da ” kliknu” nakon čega dolazi do stvaranja veze kroz koju se pruža emotivna, fizička i psihička podrška kroz trudnoću, na samom porođaju i nakon porođaja. Poseban je trenutak, zapravo privilegija biti uz roditelje u trenutku rađanja jednog novog života i svedočiti o transformaciji koja se u tom trenutku odigrava.

Koja je razlika između prenatalne i postnatalne joge

Mamino telo je prošlo kroz brojne promene i ono što mu je potrebno jeste nega kroz  nežnost i zahvalnost za sve kroz šta je prošlo kao  i vežbe koje će pomoći da se mama u svom telu oseća dobro. Postnatal joga podržava asane / vežbe koje će laganim ritomom ojačati mamino telo. Nakon trudnoće i porođaja dolazi period dojenja, nošenja,  presvlačenja pelena, čestog buđenja i zauzimanja položaja koji nekada i nisu baš najudobniji za mamu. Tokom svih ovih aktivnosti mame imaju potebu da zauzmu zaštitinički položaj tokom kojeg najčešće mamina ramena, vrat i cela leđa trpe. Kroz postnatal jogu posebna pažnja se posvećuje leđima imajći u vidu koje vežbe mama nakon porođaja može izvoditi. Mamin abdomen kao i karlično dno je prošlo kroz ogromnu promenu te su vežbe pravilnog disanja kao i vežbe za karlično dno preko potrebne. 

Kada se porodilja može vratiti vježbanju

Povratak vežbanju nakon porođaja u mnogome zavisi kakvo je iskustvo mama doživela na samom porođaju i kako se ona oseća fizički, psihički i emotivno nakon nekog vremena. Postoje generalne smernice koje se mogu dati, ali  bi uvek preporučila da žene pored tih preporuka isprate svoj osećaj koji imaju i daju sebi još vremena ukoliko osećaju da im je potebno. Ukoliko je mama imala vaginalni porođaj, može polako krenuti sa vežbanjem nakon 6 nedelja, dok je taj period kod mama koje su imale carski rez malo duži, 8 nedelja.  Svakako ritam vežbanja i same vežbe trebaju biti nežne i lagane kako bi podržale mamino telo nakon svih promena kroz koje je prošlo  tokom  trudnoće i porođaja. 

Da li trudnica može raditi jogu sama kući, ili to mora biti uz nadzor instruktora

Mogu naravno, ali uvek bi preporučila da trudnice izberu vežbanje sa nekim, bez obzira koliko god dugo bile u jogi , a naročito ukoliko se tokom trudnoće po prvi put susreću sa jogom. Razloga je više, ja ću navesti neke od njih. Pre svega značiće vam potvrda od nekoga ko ima iskustva u radu sa trudnicama da li neke vežbe izvodite pravilno i kako disati za vreme njih  ili ukoliko vam određeni položaj ne prijaju instruktor će vam dati drugi modifikovani položaj u zavisnosti u kom ste tromesečju.  Posebnu vrednost ima krug podrške u kome se možete naći zajedno sa ostalim devojkama koje su kao i vi trudne, deljenje iskustva i te kako može prijati znajući da se određeni osećaji ne javljaju samo vama već i ostalim devojkama. Još jedan razlog –  vrlo često instruktori prenatal joge imaju i dodatna znanja koja dele i na taj način vas dodatno mogu podržati tokom trudnoće. Neke od njih su dule, babice,  savetnice za dojenje, savetnice za bebonošenje, instruktorke za masažu beba …. te će svoje znanje vrlo rado podeliti na časovima.

Za kraj da li imate neki savjet za trudnice

Svaku osobu koju birate da bude uz vas tokom trudnoće  ( instruktor joge, ginekolog, babica, dula…) birajte prema vašem osećaju. Kada krećete sa prenatal jogom ukoliko krećete u grupi da vežbate najpre se konsultijete sa vašim ginekologom, ukoliko ste prethodno imali nekih povreda, operacija, komplikacija, nekih strahova obavezno popričajte sa vašim izabranim instruktorom o svemu ovome. Podjednako je važno da budite informisane, na taj način će vam biti daleko lakše da donesete odluke koje će značiti i nositi vrednost ne samo za vas, već i za vašeg partnera kao i bebu. Te odluke sada se tiču vas kao porodice i zaslužujete najlepše moguće iskustvo.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave