Istraživanje pokazalo- moderni roditelji izbjegavaju jednu važnu stvar

Istraživanje pokazalo- moderni roditelji izbjegavaju jednu važnu stvar

Uvijek možete da nađete vremena za ovu večernju rutinu, jer osim što je divna, veoma je i važna da djetetov pravilan razvoj. Pogledajte o čemu je riječ.

Većina današnjih roditelja odrasla je uz uspavanke, ali tu večernju rutinu više ne praktikuje sa svojom djecom, piše The Telegraph.

Možda vas roditelji nisu tako uspavljivali, i vjerovatno vam to ne izgleda kao problem, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite i vi ipak svom djetetu večeras da otpjevate neku uspavanku.

U časopisu Psychology of Music objavljena je anketa u kojoj je samo trećina roditelja izjavila da pjeva uspavanke djeci mlađoj od pet godina, navodi The Telegraph.

Istraživanje je takođe pokazalo da otprilike 70 posto roditelja koji djecu uspavljuju na taj način je starije od 45 godina što pokazuje da je ta večernja rutina nepopularna među mlađim roditeljima iako nije jasno zbog čega je to tako.

Uspavanke imaju svoju svrhu. Otkriveno je da pomažu djeci jer mogu da ublaže bol i smire im otkucaje srca, kaže Medical Daily.

“Roditelji su hiljadama godinama djecu uspavljivali uspavankama. Instinktivno su znali da im se djeca tako opuštaju”, kaže stručnjak za muziku Nik Piket.

Muzika pomaže da se zabavite, ali i osjećate bolje, a isto važi i za uspavanke.

“Muzika je važna za djetetov mentalni i emocionalni razvoj. Roditelji kroz muziku takođe učvršćuju vezu sa djetetom”, upozorila je Laura Džejn-Foli u ime organizacije Lullaby Trust.

Ako ne znate nijednu uspavanku, mnoštvo njih možete pronaći na internetu, a djetetu možete otpevati i neku laganiju omiljenu pjesmu.

 

mojpedijatar.co.rs